La Sipoteni. O realizare frumoasă, de suflet, datorită celor plecați departe de casă

În ajun de sfintele sărbători pascale, comuna Sipoteni a îmbrăcat straie de sărbătoare. Atât la intrarea în sat, cât și la ieșire, a fost instalată câte o stelă de peste trei metri, confecționată din piatră de Cosăuți. Pe ambele este încrustată denumirea localității – Sipoteni, dar și anul  fondării. În preajmă, veghează câte o răstignire. Și se mai află aici o sculptură a Sfintei  Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea locuitorilor din Sipoteni, care-și sărbătoresc hramul pe 27 octombrie, de Sf. Parascheva.
Primarul Vasile Rață a declarat că se simțea necesitatea instalării unor astfel de stele la Sipoteni, mai ales că este un sat mare, frumos și cu tradiții. ”Fostele indicatoare, instalate cândva de serviciul rutier, au dispărut cu timpul, astfel că cei ce treceau prin sat nici nu știau denumirea lui”, a explicat dânsul.
Iată că acum, grație diasporei, a fost posibilă construirea celor două stele și înălțarea răstignirilor . ”De foarte mult timp ne gândeam să realizăm acest lucru, dar nu aveam resurse financiare. Am apelat la consătenii noștri, aflați peste hotare. Ei au fost foarte receptivi și au  contribuit fiecare cu cât a putut”, a explicat primarul.
Astfel s-au ”născut” cele două stele, iar Vasile Rață nu a pregetat să le mulțumească tuturor sipotenenilor din disporă, care, deși sunt departe, se implică activ în soluționarea problemelor locale.
Ruslan Vdovicenco, un sipotenean stabilit cu traiul în SUA de circa 20 de ani, ne-a spus că baștina, dorul și rădăcinile sunt motivul numărul unu pentru care a contribuit financiar. ”O voi face de fiecare dată pentru lucrurile necesare, utile și frumoase, care se fac în satul în care m-am născut”, a declarat dânsul pentru ”Expresul”, după care a adăugat: ”Dacă fiecare ar contribui nu doar financiar, dar și muncind, atunci avem toate șansele să avem cea mai frumoasă și curată comună, cu oameni educați și veseli”.
Potrivit lui Vasile Rață, pentru edificarea celor două stele au fost cheltuite circa 170 mii de lei, majoritatea fiind contribuția diasporei, iar 20 % – a Primăriei. În curând, acestea vor fi și sfințite. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *