Cu banii Uniunii Europene. Mai mult confort pentru copiii din Brătuleni

Bucurie pentru educatorii de la grădinița din Brătuleni. Chiar dacă e primăvară, gândul lor le este la iarnă. În sfârșit, le va fi confortabil, le va fi cald: atât lor, cât și celor 68 de copii.
După ce a fost renovată cu suportul Guvernului României, în prezent aici se construiește o centrală termică pe biomasă. Mai mult ca atât, vor fi instalate și colectoare solare, care vor asigura în grădiniță apa caldă.
Toate se datorează proiectului ”Energie și Biomasă”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu suportul financiar al Uniunii Europene.
”Ne bucurăm că vom avea o nouă centrală, pe biomasă, și vom renunța la centrala veche, care funcționa cu cărbune”, a declarat Zinaida Moraru, directoare interimară a grădiniței din Brătuleni. Dânsa a precizat că, anual, pentru încălzire, erau utilizate peste 12 tone de cărbune, astfel cheltuindu-se circa 47 de mii de lei. De acum încolo, grație noii centrale, cheltuielile vor fi mult mai mici.
Nu este, însă, unicul avntaj. ”Centrala veche era ca o bombă sub grădiniță, căci se află chiar în subsol. În fiecare iarnă stăteam cu frica în sân să nu se întâmple ceva rău”, a explicat primarul Nicolae Chercheja, după care a exclamat: ”Grație acestui proiect, nu va mai exista nici un pericol!”.
Mai întâi, a fost gimnaziul
Inițiativa de a schimba modalitatea de încălzire la grădiniță i-a aparținut primarului, mai ales că există deja o experiență frumoasă – la gimnaziul din sat, unde funcționează de trei ani o centrală termică pe biomasă.
”Inițial, când am aflat de la domnul primar despre aceste centrale, nu prea am avut încrederea că sunt eficiente și ne va fi cald”, povestește Ludmila Jicol, directoarea gimnaziului din Brătuleni. Acum recunoaște că are cu totul altă părere. Cei 208 de copii ce învață aici au uitat ce înseamnă să stea iarna îmbrăcați la ore și să sufle în pumni de frig.
”Anul acesta, am cheltuit 180 mii de lei pentru încălzire. Dacă am fi utilizat centrala veche, cu cărbune, cheltuielile ar fi fost de 285 mii de lei”, afirmă directoarea.
Apropo, instalarea noului sistem de încălzire la gimnaziu a costat un milion de lei. Jumătate din sumă a venit din partea Proiectului ”Energie și Biomasă”. Restul a fost contribuția Consiliului raional Nisporeni și a comunității din Brătuleni.
De unde furnizori de biocombustibil?
”Un lucru important de care ar trebui să țină cont cei ce-și doresc o centrală termică pe biomasă   este stabilirea furnizorilor de biocombustibil, adică de pelete”, susține Ludmila Jicol. În raionul Nisporeni, la ora actuală, există doar un singur agent economic ce-i produce.
Gimnaziul din Brătuleni a găsit, însă, un producător la Ungheni. Și ce mai producător! E vorba de un consătean, Iurie Guțu.
”Mă ocup de producerea peleților din rumeguș de un an și jumătate. Mă bucur că-i pot oferi și pentru a încălzi copiii din satul în care m-am născut”, a declarat omul de afaceri, precizând că întreprinderea sa produce anual 170 tone de peleți. Aproape o treime, adică 70 de tone, a ajuns în sezonul precedent la gimnaziul din Brătuleni. Iurie Guțu a spus că este dispus să asigure cu peleți și grădinița din sat.
E bine? Continuăm!
Fiind impreisonat de experiența de la Brătuleni, de la Soltănești și Vărzărești, Consiliul raional Nisporeni a decis să instaleze centrale termice pe biomasă încă în patru localități din raion, prin intermediul unui parteneriat public-privat. În acest sens, conducerea raionului a lansat un concurs de selectare a partenerului privat, care va instala aceste centrale, le va gestiona pe cele existente, dar și pe cele ce vor apărea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *