De la Ungheni la Reghin. De la Reghin la Ungheni | Orașe înfrățite. Ce au în comun? Ce le desparte?

Egalitatea de gen nu are hotare. E un subiect actual și la Ungheni, și la Reghin. La această concluzie au ajuns reprezentanții celor două localități înfrățite, după ce s-au vizitat reciproc și au avut traininguri și seminare comune.
”Schimbul respectiv de vizite și de bune practici reprezintă, de fapt, punctul final al unui proiect european de egalitate de gen, pe care îl implementează în prezent primăria municipiului Reghin, în parteneriat cu primăria municipiului Ungheni”, a declarat pentru ”Expresul” Crina Slev, consilierul primarului de Reghin.
Unghenenii la Reghin
Timp de patru zile, între 28 și 31 martie, un grup din 15 ungheneni s-a aflat la Reghin, unde au luat cunoștință de tot ce ține de egalitatea de gen. ”Cred că atât în România, cât și în Republica Moldova, femeile nu-și cunosc drepturile. Mi se pare că noi singure ne punem piedici și multe dintre noi încă acționează pe principiul ”dacă eu nu reușesc, atunci să nu reușească nici cea de lângă mine”. Eu cred că noțiunea de egalitate de gen ar trebui s-o înțelegem mai întâi noi, femeile, să înțelegem că, atunci când una dintre noi reușeste, reușim toate și invers”, a menționat  Crina Slev.
După seminare și ore teoretice unghenenii  au vizitat Centrul de îngrijire a copilului, proaspăt construit, și un atelier de poșete, pe care-l administează o tânără mămică din Reghin.
Gazdele au avut grijă să le arate oaspeților și cele mai frumoase locuri din Reghin, cum ar fi biserica săsească, Muzeul Etnografic, dar și fabrica de instrumente muzicale ”Hora”, cea mai mare din Europa de Est.
Reghinenii la Ungheni
Trainungurile privind egalitatea de gen au continuat la Ungheni, pe 4 și 5 aprilie. Grupul din Reghin a luat cunoștință de modele de bune practici în domeniu, au cunoscut femei de succes de aici.
Maria Calchei, directoarea Centrului de zi pentru copii și tineri ”Casa pentru toți”, Lucia Bacalu, directoarea ziarului ”Expresul”, și Svetlana Ciobanu, directoarea Centrului de Resurse pentru Dezvoltarea Durabilă Locală și Regională Ungheni, le-au vorbit despre cum e să administrezi o instituție într-o lume a bărbaților-conducători, ce fel de ”arme” au utilizat pentru a reuși, ce înseamnă o femeie de succes.
După ce a ascultat istoriile celor trei doamne, Crina Slev, șefa delegației din Reghin, a concluzionat: ”Cred că un adevăr general valabil este că ești o femeie de succes atunci când oamenii din jur te percep așa. Poți să fii o femeie realizată, să ocupi o funcție de conducere, dar, dacă nu ai deschiderea către alți oameni și să împărtășești din experiența ta, atunci titlul ”femeie de succes” nu ți se potrivește”.
Oaspeții din Reghin au vizitat Centrul ”Casa pentru toți”, grădinița ”Andrieș”, fabrica de covoare din Ungheni.
Opinii în oglindă
Cristofor Codreanu, viceprimar de Ungheni: De fiecare dată când merg la Reghin, am impresia că ajung de acasă tot acasă. Reghinenii sunt gazde foarte ospitaliere și de aceea mă simt foarte bine în compania lor.
Maria Precup, primarul de Reghin: Municipiul Ungheni împlinește 555 de ani de la prima atestare documentară și, cu această ocazie, le doresc tuturor unghenenilor 555 de zile fericite în an, ceea ce înseamnă că fiecare unghenean trebuie să trăiască dublu fericirea și niciodată să nu aibă necazuri. Le mai spun unghenenilor că-i iubesc ca pe frații mei.
Claudia Lazăr, Biroul administrație publică și relații cu publicul de la Primăria Reghin : Cel mai mult mi-au plăcut la Ungheni oamenii. Sunt mai zâmbitori, mai calzi, mai ospitalieri  decât noi, în ciuda faptului că există o discrepanță socială. Îmi place mult Ungheniul și pentru faptul că e un oraș cu multe zone verzi, ceea ce la noi lipsește. Străzile sunt mult mai aerisite, la noi sunt străduțe înghesuite.
Viorica Său, șefa Serviciului persoane în etate și cu dizabilități la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Ungheni: Iubesc România și localitățile ei. Am vizitat multe orașe, dar la Reghin am fost prima oară. M-a impresionat foarte mult așezarea geografică. Străzile înguste, șerpuite, sunt deosebit de frumoase. Se vede că e un oraș vechi, înstărit, cu oameni buni și primitori.
Roxana Man, directoarea Muzeului Etnografic Reghin: Mi-a plăcut foarte mult Centrul ”Casa pentru toți”, în special directoarea Maria Calchei. E o doamnă caldă, care poate apropia pe oricine de suflet. Mi-a plăcut mult și de doamna Svetlana Ciobanu, e foarte întreprinzătoare, mi-au plăcut și celelalte doamne pe care le-am cunoscut. Deci, dint tot ceea ce am avăzut la Ungheni cel mai mult mi-au plăcut oamenii. E frumos și orașul, dar oamenii sunt deosebiți.
Svetlana Vitan, logoped la Centrul ”Casa pentru toți”, Ungheni: Reghin e un oraș cu oameni frumoși și deschiși spre colaborare, cu o cultură înaltă, un oraș frumos și curat. M-a impresionat și prin faptul că oamenii de acolo au avut capacitatea să-și păstreze istoria și bunurile lor, mă refer la aspectul istoric al clădirilor, dar și la cea mai mare fabrică de instrumente muzicale pe care am vizitat-o. Am mers la Reghin, însetată de cunoștințe noi, și am revenit la fel de însetată de a face ceva nou, frumos.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *