De ce primarii se țin de partide?

Le-am solicitat părerea unor primari care au aderat, în ultima perioadă, la Partidul Democrat, ei fiind anterior ”de altă culoare”.
Alexei SECRIERU, primar de Cristești, Nisporeni:
De ce nu puneți întrebarea invers: ”De ce partidele se țin de primari?”
Primarii au o rată mare e încredere în rândul populației, suntem pe locul doi după biserică și partidele știu despre acest fapt. Iată și se țin de noi. Nu venim noi să ne rugăm să intrăm în partid, vin ei să ne cheme, că cineva are folos mai mare din aceasta.
Eu am fost primar independent în perioada 2007-2011. Am lucrat și atunci normal.
De ce n-am rămas independent? Cum să vă spun? Vin prieteni, cunoscuți, de sus, de la raion și tot spun: ”Hai, domnule primar, treci cu noi. Vedem că ești bun, că oamenii te ascultă”. Cine vine primul, acolo mă duc. Așa am trecut, în 2011, la Partidul Liberal. În 2014, am mers cu Partidul Democrat. Nu pot spune că am câștigat ceva din asta. Dacă am lucrat, am realizat lucruri bune în sat.
De sus, de la partid și de la Guvern, încă nu am primit nimic în ultimii doi ani. Poate alți primari sunt mai îndrăzneți, bat la uși… Eu nu sunt dintre cei ce umblă cu mâna întinsă. Fac ce pot cu puterile proprii. Așa că, repet, puneți întrebarea invers: ”De ce partidele se țin de primari?”.
Gheorghe FILIPOVICI, primar de Boghenii Noi, Ungheni:
Dacă am fi fost financiar independenți, atunci… o-ho-ho
Pot să vă răspund la întrebare cu o altă întrebare: ”Dacă ”prezidentul” nu are suport politic, poate funcționa? Dacă Guvernul nu are acoperire politică din partea Parlamentului, ar putea funcționa?”. Așa și la noi, primarii: fără de acoperire politică nu putem funcționa.
Atâta timp cât nu va fi pusă pe rol reforma teritorial-administrativă, iar puterea și finanțele nu vor fi în mâinile primarilor, influența partidelor asupra lor va fi mare. Dacă noi, primarii, am fi fost financiar independenți, atunci… o-ho-ho, ar fi fost cu totul altceva.
În condițiile actuale, trebuie să recunoaștem, fără de susținerea financiară de sus nu poți face nimic. Eu cred că e cam complicat să fii primar independent la ora actuală. Dacă ai susținere de sus, mai faci ceva, mai rezolvi anumite probleme. Eu, bunăoară, dacă am adus apă în Bogheni cu vreo trei ani în urmă, nu mi-am adus-o mie, ci oamenilor.
Sau, dacă am asfaltat un drum de un kilometru în satul Poiana, nu am făcut-o pentru mine. Apropo, la mine la poartă tot e glod, nu mi-am pus măcar pietriș. Trebuie să recunosc că toate aceste realizări se datorează inclusiv unei susțineri din partea partidelor de la guvernare cu care am fost. Nu neg acest lucru.
Sergiu ȘPAC, primar de Peticeni, Călărași:
Lor le e în barbă de noi. Cel mai important e să fim la număr
De ce primarii se țin de partidele de la guvernare? Pentru a nu fi… puncte, puncte și pentru a fi susținuți financiar.
Totuși, dacă e să fiu sincer, după ce am trecut de la Partidul Liberal Democrat la cel Democrat, nu s-a schimbat nimic. Nu am simțit nici un sprijin de la ei, lor le e în barbă de noi. Cel mai important e să fim la număr cât mai mulți. Eu m-am dezamăgit. Acum văd bine că nu-i nici un folos să fii cu vreun partid, fie și de la guvernare.
E posibil să fii și primar independent. Dacă nu se fură și se aranjează cheltuielile cap la cap, poți realiza multe lucruri cu forțele proprii. La noi în sat, spre exemplu, sunt în desfășurare unele lucrări de reparație și le facem fără granturi sau alte surse extrabugetare, ci din bugetul local.
Vă spun sincer, nu voi mai candida pentru un nou mandat, căci multe lucruri, dacă vreți să mă credeți, le fac din banii proprii, iar cetățenii, din păcate, nu apreciază aceste eforturi. Dimpotrivă, orice ai face, totul este rău și primarul e de vină. Așa că nu mai vreau să fiu primar: nici independent, nici cu vreun partid.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *