Iurie Vrabie: ”Agricultura este business. Nu trebuie să fie considerată doar o îndeletnicire”

În fotografie: Iurie Vrabie

În fotografie: Iurie Vrabie

De vorbă cu Iurie Vrabie, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași ”Uncalnis”
Calendarul ne arată că suntem la final de iarnă. Ce le arată agricultorilor?
Calendarul nostru arată că suntem în primul semestru al anului agricol 2017. Anul agricol începe odată cu pregătirea solurilor pentru lucrările de toamnă. În octombrie 2016, am făcut primele investiții pentru anul 2017, iar acum putem face deja unele totalizări.
Și ce vor arată aceste totalizări?
Cheltuielile au fost cam la același nivel ca anul precedent. Puțin s-a mărit costul la fertilizanți. Cât privește starea culturilor (grâul, orzul și rapița), semănate toamna trecută pe câmpurile gospodăriei pe care o gestionez, circa 60 % sunt într-o stare bunișoară, iar 40% – mai vulnerabilă.
Am avut o iarnă mai geroasă față de anii precedenți. Ce a însemnat aceasta pentru agricultori?
Pentru agricultori a fost o iarnă benefică. Avem, în prezent, suficientă umezeală în sol. S-a acumulat din toamnă. În plus, iarna a fost bogată în zăpadă. Cât privește gerurile, nu cred că din cauza lor au suferit viile și livezile, pentru că acestea erau în stare de repaos.
Adică semne bune are anul?
Depinde totul de cum va fi această primăvară. Or, cel mai mare pericol pentru agricultori sunt înghețurile de primăvară. Deocamdată, este devreme să spunem ce și cum  va fi. Fiecare an agricol este imprevizibil.
Să înțeleg că și despre problemele noului an agricol e încă devreme să vorbim?
Da, e devreme. Și despre iernarea culturilor de toamnă tot e devreme să vorbim.
În ultimul timp, se vorbește despre o criză economică pronunțată. A afectat cumva și agricultura?
Criza economică, atât din Republica Moldova, cât și din țările vecine: România și Ucraina, are un impact direct asupra agriculturii de la noi. O analiză a prețurilor de vânzare la grâu, porumb și floarea soarelui în 2016 ne arată că acestea au fost mai joase decât prețurile de comercializare a producției agricole din 2015 cu 10-15%. În schimb, prețurile la semințe, chimicale, piese de schimb, combustibil au crescut. Așa că nu putem să vorbim despre o situație economică favorabilă. Mai mult ca atât, situația financiară a multor producători agricoli din regiune este șubredă.
Și atunci?
Sunt în permanentă comunicare cu agricultorii din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Vreau să vă spun că noi suntem optimiști în permanență. Cel mai important e să ne facem munca la timp. În caz contrar, nu avem ce spera la o roadă bună. Suntem în 22 februarie. Deja am început reparația serelor. Dacă pe 1 martie temperatura aerului va fi de 10-12 grade cu plus, mecanizatorii și șoferii vor ieși la treabă, la pregătirea tehnicii agricole pentru lucrările de primăvară. Din 23 februarie, începem să ne aprovizionăm cu semințe de legume. Peste o săptămână, ne vom aproviziona cu semințe de porumb și floarea soarelui. Pe 6 martie, vom începe pregătirea serelor cu patul germinativ, pe 13 martie vom începe semănatul roșiilor în sere.
Totul este strict programat la agricultori.
Da. Agricultura cere o programare foarte strictă, dacă vrei rezultate. Așa, haotic, să faci ce-ți vine prin cap, nu merge.
În condițiile anului 2017, este posibil să fie lansate noi afaceri în agricultură?
Din câte cunosc, în politica de subvenționare în agricultură pentru 2017 sunt prevăzute surse financiare pentru agricultorii începători și, mai ales, pentru tineri. Așa că totul e posibil.
Ce sfat le-ați da începătorilor?
Agricultura este business. Nu trebuie să  fie considerată doar ca o îndeletnicire. Pentru a supraviețui, trebuie să faci afacere cu chibzuință și insistență.
Fără studii în domeniu poți face agricultură?
Faci, dar faci o agricultură proastă. Cei care fac azi agricultură, neavând studiile respective, o fac de mântuială și doar pentru un ban, dar distrug solul pentru generațiile viitoare. Eu consider că, în prezent, nimeni nu se ocupă în serios de școlarizarea agricultorilor .
Dar colegiile agroindustriale ce fac? Universitatea Agrară ce face? Asociațiile de profil?
Nu știu cine și ce face, dar nu se vede nimic din urma lor. Ar fi bine să revenim la experiențele din trecut, când agronomii, tehnicienii erau instruiți o dată la doi-trei ani. În agricultură s-au schimbat multe, dar unii au rămas tot la sapa de lemn. Astăzi în Republica Moldova nu există cursuri profesionale pentru fermieri, fie și contra plată, pentru o perioadă de o lună sau măcar de 10-15 zile, cu participarea specialiștilor din domeniul pedologic, eroziunii etc. Ceea ce se organizează la noi sunt seminare de o zi, care dau minim efect și rezultate.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *