Cu colindul prin România

”Haiducii” din Meleșeni, formație folclorică de bărbați, au mers de Crăciun pe stil nou cu colindul în România. De fapt, au participat la două festivaluri tradiționale. Unul – la Sucevița, cu genericul: ”Primiți colindătorii?”, iar al doilea la Valea Dornei, cu genericul ”Crăciunul e la noi”.
Profitând de ocazie, au vizitat și câteva mănăstiri din județele Târgu Neamț și Suceava.
”Centrul Cultural ”Dacia” din Chișinău ne-a văzut pe la diferite festivaluri, le-am plăcut și ne-au făcut o invitație pentru această deplasare,  iar noi am acceptat”, povestește Anatolie Țurcanu, fondatorul și conducătorul ”Haiducilor”.
Potrivit dânsului, în 13 ani, de când există și evoluează, ”Haiducii” au mai participat la diverse festivaluri și evenimente culturale, pentru că, susține conducătorul lor, formația are ce cânta și cu ce se mândri.
”Avem în repertoriul nostru vreo 80-90 de cântece vechi, adunate de la bătrâni, dar și din cele mai moderne”, face o precizare Anatolie Țurcanu.
La momentul actual, ansamblul de bărbați ”Haiducii” numără 12 membri: bărbați cu vârsta cuprinsă între 17 și 80 de ani.
Până și primarul de Meleșeni, Valeriu Zubcu, este membru al acestui ansamblu, chiar dacă, spune el, nu a făcut muzică niciodată. De fapt, doar doi bărbați din ansamblu au studii în domeniu, restul fiind amatori. ”Chiar de la începuturi sunt membru al formațiunii respective”, accentuează primarul, după care adaugă: ”Atunci când am devenit primar, am moștenit o casă de cultură fără uși și fără geamuri. Când l-am numit pe Anatolie Țurcanu directorul instituției cu pricina, i-am zis: ori mergem împreună la pușcărie, ori facem cultură în sat. În cele din urmă, am reușit să facem cultură”.
Pentru a-și argumenta afirmația, Valeriu Zubcu, a mai spus: ”Cred că noi suntem printre puținele case de cultură din raion care organizează anual un festival al tinerelor talente. Suntem mereu în căutare de ceva nou, mai ales când este vorba de cultură”.
Și Anatolie Țurcanu a confirmat spusele primarului, adăugând că este susținut de autorități ori de câte ori e nevoie. Mai mult ca atât, directorul casei de cultură din meleșeni susține sus și tare că anume primarul e mâna lui dreaptă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *