Legea anti-fumat aduce primele roade și… amenzi

Mustrări dintre acelea, după care ți-e rușine să mai fumezi în locuri interzise, dar și amenzi care bat bine la buzunar.
Cu astfel de metode operează polițiștii, imediat ce dau peste persoane ce fumează în locuri interzise de Legea privind controlul tutunului.
Care sunt locurile unde se interzice fumatul?
Legea interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, indiferent de modul de acces și tipul de proprietate. Este vorba de restaurante, baruri, cluburi, discoteci şi orice alt local de agrement destinat accesului public.
Fumatul este interzis şi în spaţii deschise cum ar fi: parcurile de distracţii şi terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, pieţele şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor publice distractive sau de alt gen. Este interzis și sub acoperişul staţiilor de transport public, în toate spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare, instituţiile de învăţământ, autorităţile publice centrale şi locale, inclusiv pe teritoriile aferente.
La fel, fumatul este interzis în mijloacele de transport public şi în mijloacele de transport private în care se află minori. Prin urmare, în maşina de serviciu, cât şi în taxiuri fumatul este interzis.
La locul de muncă fumatul va fi permis numai dacă administratorii întreprinderilor vor amenaja locuri speciale pentru fumat. Aceste spaţii trebuie să fie deschise, ceea ce înseamnă neacoperite sau neseparate de pereţi, sau semideschise. Potrivit legii, spaţiile semideschise reprezintă orice spaţii care au tavan sau acoperiş şi/sau pereţi care îngrădesc mai puţin de 50% din aria suprafeţei totale a spaţiului. Acestea trebuie amplasate astfel încât să nu permită pătrunderea fumului în spaţii publice închise sau semiînchise cât şi la locul de muncă propriu-zis.
Calmă, cu țigara în mână, pe care o tot ducea la gură…
Fuma chiar în fața Spitalului din Nisporeni. Aici au dat de ea oamenii legii.
”Am văzut că fumează alții și am fumat și eu, fără să știu că este interzis”, avea să explice tânăra mai târziu în biroul lui Mihai Pleșca, șeful serviciului de patrulare al Inspectoratului de Poliție Nisporeni. ”Sincer, nu am știut”, tot zicea.
Chiar dacă are doar 30 de ani, spune că fumatul face parte din viața ei și că nu poate fără să tragă măcar un fum pe zi. ”Eu, dacă nu fumez, nu pot să înțeleg asta, nu pot să intru în situație fumătorilor”, face o replică polițistul.
Pe o notă gravă, îi explică tinerei ce riscă: ”Fumatul în locurile publice se pedepsește cu amendă de la 50 la 70 de unități convenționale, adică le de la 1000 la 1400 de lei”.
La auzul acestor cuvinte, fumătoarea mai că nu-și pierde graiul. ”Mă las cu totul de fumat, numai nu mă amendați!”, exclamă cu o voce tremurândă.
Mihai Pleșca nu se lasă: ”Eu cred că despre prevederile acestei legi e timpul deja să cunoască fiecare cetățean. S-a vorbit mult și la televizor, și la radio, și Inspectoratul de poliție a desfășurat nenumărate acțiuni de informare a populației. A venit timpul să aplicăm amenzi”.
Să fumeze cât vrea, dar cu o condiție
”Să presupunem că a venit femeia la spital și are de stat acolo mai multe ore. Să însemne oare aceasta că nu trebuie să fumeze?”, intervin cu o întrebare. Urmează imediat răspunsul: ”Să fumeze cât vrea, însă cu o condiție: să facă acest lucru în locurile special amenajate pentru fumat. La spital, există asemenea locuri. Doamna putea să se intereseze la personalul medical și cineva de acolo i-ar fi arătat că în spate există un loc acoperit, cu măsă, cu scaun și coș de gunoi pentru fumători”.
Final ca în filme
Din fericire pentru tânără, în acea zi ea a scăpat fără amendă. S-a ales, însă, cu o lecție bună, pe care i-a citit-o șeful serviciului de patrulare.
”Dacă fumătorul este la prima abatere de la lege, nu aplicăm amendă, ci doar un avertisment verbal. Iar dacă fapta se repetă, atunci nu mai scapă nepedepsit”, a explicat Mihai Pleșca.
Apropo, conform datelor serviciului de patrulare al Inspectoratului de Poliție Nisporeni, în ultimele trei luni 52 de persoane au fost amendate cu câte 1000 de lei pentru fumatul în locuri publice. Cei care au reușit să achite amenda în decurs de 72 de ore de la comiterea încălcării, au scos din buzunar doar jumătate din sumă. Chiar și așa, Mihai Pleșca susține că amenzile sunt usturătoare și îi fac pe fumători să respecte legislația mai bine decât orice avertismente verbale.
Apropo
Angajatorii sunt obligaţi să afişeze la intrare, în cel mai vizibil loc, în încăperi, mijloace de transport public semnul unic de interzicere a fumatului, care poate fi însoţit de avertismentul „Fumatul este interzis. Fumatul în încăperi/spaţii/transportul public contravine legii”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *