Noul an vine cu noi indemnizații pentru unii aleși locali

Imagine simbol: jurnal.md

Imagine simbol: jurnal.md

Începând cu anul viitor, consilierii orășenești din Călărași vor prim o indemnizație de aproape două ori mai mare decât până acum. Pe 9 decembrie, la ședința ordinară, ei au adoptat o decizie, prin care și-au majorat indemnizațiile de la 450 la 800 de lei.
Este adevărat că, înainte de a vota, în dimineața aceleiași zile de 9 decembrie, la primărie au fost organizate audieri publice. Să-și spună și poporul cuvântul!
Potrivit Ecaterinei Melnic, secretara Consiliului orășenesc, responsabilă de coordonarea procesului de consultare publică, la audieri au participat peste 30 de persoane.
Consilierul comunist, Vasile Banari, unul dintre semnatarii cererii de majorare a indemnizațiilor, le-a explicat celor prezenți de ce a făcut-o: ”Consilierii locali efectuează o muncă enormă zi de zi, lucrând cu întreaga comunitate, iar salariul de consilier într-un an nu ajunge nici până la 2500 de lei”.
În replică, Valentina Baxaneanu, directoarea grădiniţei ”Guguţă” din Călărași, a menționat că lucrul consilierilor, al aleșilor locali nu trebuie să fie remunerat. Dânsa a explicat și de ce. ”Atunci când aperi interesele comunităţii, nu se face contra plată”, a spus.
De altfel, așa cum e și firesc, părerile au fost diferite, atât cele venite din partea consilierilor, cât și ale cetățenilor.
”Vrem consilieri motivați, activi, implicați, competenți? Dar să-și facă treaba bine și cam pe degeaba? Așa ceva nu e posibil!”, a scris, ulterior, pe o rețea de socializare, Valeriu Gorincioi, directorul Liceului ”Mihail Sadoveanu” din Călărași, consilier orășenesc independent. ”Cred că majorarea indemnizației e tocmai un prilej pentru cetățeni să ceară mai mult de la aleșii locali”, a subliniat dânsul.
Un alt consilier călărășean, Veaceslav Arapan, reprezentant al Partidului Popular European, a fost tranșant: ”Dar de ce consilierii orașului Călărași nu ar putea să se implice fără a cere remunerare!? E timpul să renunțăm la obiceiurile sovietice. Dacă vrei să dezvolți orașul natal, atunci implică-te!”.
A urmat ședința Consiliului orășenesc, la care au participat 20 din cei 23 de consilieri. Decizia ”Cu privire la majorarea indemnizației aleșilor locali” a fost pusă la vot. Pentru majorarea indemnizațiilor s-au pronunțat 16 consilieri și doar patru au fost împotrivă: doi de la PAS (Alexei Cotelea și Ion Fisticanu) și doi de la PPEM (Veaceslav Arapan și Nicolae Rozenbac).
De menționat că și anul trecut o parte din consilieriii orășenești au cerut ca indemnizația să le fie  majorată până la 700 de lei, însă proiectul respectiv nu a fost susținut de consiliu.
Ce indemnizații primesc consilierii orășenești din Ungheni și Nisporeni?
Indemnizația celor 27 de consilierilor ungheneni e doar cu 100 de lei mai mică decât va fi a colegilor din Călărași. Este vorba de 702 de lei, care, a precizat Tatiana Pavliuc, contabil-șef la primăria orașului Ungheni, sunt impozitați. Ultima majorare a avut loc la finele anului 2013. Până atunci, indemnizația era de 540 de lei.
În ceea ce privește aleșii locali din Nisporeni, aceștia primesc doar 300 de lei pentru fiecare ședință. Potrivit Cristinei Moldovanu, secretara Consiliului orășenesc, ultima creștere a  indemnizației consilierilor nisporeneni a avut loc în decembrie 2015. Atunci s-a decis majorarea de la 200 la 300 de lei.
”În acest an, nici nu s-a pus în discuție acest subiect”, a precizat dânsa. De notat că în Consiliul orășenesc Nisporeni sunt 23 de consilieri.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *