Peste o sută de biblioteci – cu tehnică informațională

novatecaLa finele anului 2016, practic toate bibliotecile din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, trebuie să fie dotate cu calculatoare conectate la internet.  Și asta, datorită Programului Novateca, runda 2016.
La UNGHENI, până la finele anului, vor mai ajunge 43 de calculatoare şi 19 imprimante multifuncționale. De acestea vor beneficia 19 biblioteci publice din raion.
Vineri, 4 noiembrie, la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” a fost organizată prima activitate obligatorie pentru noii membri ai reţelei Novateca: conferinţa de orientare START. Participanţii – șefi de biblioteci și primari – au luat cunoștință de aspectele logistice ale dotării cu echipament a bibliotecilor, de oportunitățile de dezvoltare profesională a bibliotecarilor.
La eveniment a fost prezent însușii directorul Programului Novateca, Evan Tracz, care le-a vorbit celor prezenți despre evoluţia Programului respectiv în Moldova.
Potrivit Alionei Manciu, șefă de serviciu la Biblioteca ”Dimitrie Cantemir”, trainer Novateca, din cele 50 de biblioteci publice sătești, 46 deja sânt parte a programului Novateca. Celelalte patru rămase, din Buzduganii de Jos, Morenii Noi, Zagarancea și Coșeni, nu au reușit să întrunească toate condițiile necesare.
Din raionul CĂLĂRAȘI, parte a Programului Novateca sunt 38 din cele 41 de biblioteci. Doar trei vor rămâne în afara programului. Este vorba de bibliotecile din Schinoasa, Novaci și Oricova. Localitățile sunt foarte mici, iar bibliotecile nu întrunesc cerințele necesare.
Pe 16 noiembrie, bibliotecarii din raion vor merge la Strășeni, unde vor participa la conferința de orientare START.
”Este un lucru foarte bun acest program, Novateca, în special pentru omenii din comunitate, care au parte de instruiri diverse, internet gratuit, ceea ce este foarte important în ziua de azi. Este o altă imagine și transformare a bibliotecilor, căci devin centre comunitare, centre de informare și cunoaștere”, a specificat Galina Agafița, directoarea Bibliotecii ”Grigore Vieru” din Călărași.
Și cele 32 de biblioteci sătești din NISPORENI sunt parte a Programului Novateca. ”În primăvara acestui an, au intrat 17 biblioteci, iar acum urmează alte trei, dar și ultimele”, subliniază Elizaveta Tîmbur, șefa bibliotecii publice raionale din Nisporeni. Acestea sunt bibliotecile din Bălăurești, Mărinici și Iurceni.
Și bibliotecarii din raionul Nisporeni vor merge la Strășeni, la conferința de orientare START.
”Este foarte bine că toate bibliotecile noastre deja sunt echipate cu tehnică informațională. Se vede o schimbare spre bine”, a făcut o remarcă Elizaveta Tîmbur.
Chiar dacă, odată cu încadrarea bibliotecilor în Programul Novateca, bibliotecarele au mai mult de lucru, acestea nu se plâng, pentru că tot ce se face, se face pentru folosul comunității, zic ele.
”Cu pași siguri mergem înainte, pentru dezvoltarea bibliotecilor, instruirea oamenilor din comunitate, dar și a bibliotecarilor”, mai spune șefa bibliotecii publice raionale din Nisporeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *