Peste aproape trei decenii | ”Floare albastră” e tot în floare la Boldurești

Secvență din film: Jocul - la Țigla

Secvență din film: Jocul - la Țigla
Secvență din film: Jocul – la Țigla

Acum 29 de ani, într-o toamnă posomorâtă și rece, satul Boldurești se transformase într-un  platou de filmare. Un boldureștean, Ștefan Bulicanu, regizor, a decis să filmeze o bună parte din scenele peliculei ”Floare albastră”, un film pentru copii și adolescenți, chiar la baștina sa.
Pe lângă actorii profesioniști, s-au produs în acest film și oameni din partea simpli din sat, care au fost nevoiți să însușească din mers meseria de actor.
Timpul a trecut. Unii dintre cei care au fost imortalizați în filmul respectiv deja nu mai sunt în viață. Nici Boldureștiul nu mai este la fel ca cel de odinioară. Multe s-au schimbat.
Lângă fântâna din centrul satului, care apare în film, a fost înălțată, cu ceva timp în urmă, o răstâgnire. La ”Țigla”, o zonă a satului, unde, în film, se jucau copiii și unde, de fapt, oamenii se adunau la sărbători pentru a se veseli, acum crește o pădure tânără de salcâm, tei și alte specii de copaci.
Primarul de Boldurești, Vasile Miron, spune că ține minte bine acel moment, când în sat se filma ”Floare albastră”. ”Era o toamnă târzie, o vreme mohorâtă, iar artiștii de la Chișinău tot ziceau că ceea ce vor ține minte despre Boldurești este glodul din sat”, povestește, după care face imediat o remarcă: ”Astăzi la noi există drumuri pietruite, apeduct, gazoduct, lucruri la care nimeni pe atunci nici măcar nu se gândea”.
bulicanu-filmCe mai, potrivit primarului, imaginea satului, surprinsă de Ștefan Bulicanu, este total diferită de cea actuală.
Apropo, filmul ”Floare albastră” a fost prezentat la baștina regizorului de nenumărate ori. Ultima oară, se pare, a fost proiectat cu șapte ani în urmă, în vara lui 2009, când Ștefan Bulicanu a împlinit 60 de ani. Cu această ocazie, primăria Boldurești a organizat o adevărată sărbătoare pentru întreg satul, dar și pentru consăteanul lor celebru.
Primarul Vasile Miron l-a caracterizat în felul următor: ”Ștefan Bulicanu e un om foarte simplu care, deși a locuit o perioadă la Paris, a ales să revină în Moldova. Ori de câte ori are ocazia, revine cu drag și acasă, la Boldurești. Își iubește foarte mult satul. De multe ori preferă să-mi spună: decât codaș la oraș, mai bine acasă fruntaș. Trăiește modest. Este un om deosebit”.
Despre pelicula ”Floare albastră” își amintește bine și cel care a jucat rolul președintelui sovietului sătesc, profesorul de fizică de la gimnaziul din Boldurești, Vasile Andrieș. Dânsul ne-a spus că nu va uita niciodată acele momente, mai ales că atunci, cu 29 de ani în urmă, a avut ocazia să joace într-un film pentru prima și ultima oară în viață.
”Propunerea lui Ștefan Bulicanu  a fost pentru mine ceva neașteptat. I-am spus că nu am experiență actoricească, dar, totuși, am acceptat să încerc. Nu am avut cine știe ce rol important. În acele timpuri, președintele sovietului sătesc nu era prima persoană în sat. De facto, conducea secretarul de partid sau președintele colhozului… Am primit scenariul, m-am uitat peste el, era un rol minor. Dar, deh, am îndeplinit ceea ce mi-a spus regizorul, am apărut în imagine, iar numele meu a fost înscris în lista celor ce s-au filmat. Mai târziu, Ștefan mi-a spus că a rămas mulțumit de mine”, povestește Vasile Andrieș, care e și un bun prieten al regizorului.
Referindu-se la film, Vasile Andrieș a specificat: ”Deși este pentru copii și adolescenți, mesajul este mult mai profund. Când se filma, parcă nu-l înțelegeam. Acum, de fiecare când îl privesc, descopăr ceva nou”.
Pelicula redă viața satului, intersectată cu cea a copiilor de la sat, în timpurile sovietice. În diverse secvențe apar numeroși copii, elevi ai școlii din Boldurești. Apare și orchestra școlii. Pe alocuri, apar și imagini din satul Vărzărești, inclusiv mănăstirea pe atunci în paragină.
”Multe lucruri din film, probabil, nu o să vă placă, mai ales tineretului. Mă refer la culesul sau înșiratul tutunului, activități actuale în acele timpuri, despre care ne amintim cu groază și dezgust”, mai spune Vasile Andrieș.
În același film apare, în rolul  secretarului de partid, Vasile Popa, pe atunci directorul casei de cultură din sat. Cu câțiva ani în urmă, a plecat la cele veșnice, lăsând în urma sa nu doar acest rol, ci și un muzeu al satului, pe care l-a deschis cu forțele proprii.
”Doar noi doi din sat am avut roluri mai importante în film. În rest, sătenii au apărut în scene de masă”, a precizat Vasile Andrieș.
Notă:
Ștefan Bulicanu s-a născut pe 14 iunie 1949, la Boldurești. După ce absolvește, în 1973,  Institutul de Arte din Chișinău, este angajat în calitate de conducător artistic la Casa de cultură din Nisporeni. Peste un an, este deja la studioul ”Moldova-Film”. În 1982, absolvește Facultatea de regie la VGIK Moscova. S-a produs și în calitate de regizor, și de scenarist, și de actor în roluri episodice. Este membru al Uniunii Cineaștilor. În 2000, i s-a conferit titlul de Maestru Emerit al Artelor din Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *