Sigur nu știti asta despre cătină!

fructele-de-catinaFructele de cătină sunt recunoscute drept cele mai eficiente polivitamine naturale. Arma secretă a cătinei este concentrația ridicată de vitamina A și betacaroten, un puternic antioxidant care contribuie la regenerarea țesuturilor prin crearea de celule noi.
Acest aliaj de substanțe vitale ajută sistemul imunitar să țină bolile departe de noi.
Cătina poate fi consumată în mai multe feluri. De exemplu, în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, gem, ceai, tinctură etc.
Cătina este un excelent imunostimulator, cicatrizant, antiinflamator, anticancerigen, astringent, antibiotic, afrodisiac.
Preparatele pe bază de cătină sunt recomandate în caz de: afecțiuni hepatice, oculare, răceli, viroze respiratorii, afecțiuni gastroduodenale, urticarii, eczeme, ulcer gastric, ateroscleroză, oboseală cronică, surmenaj.
Pe lângă multiplele indicații terapeutice, există și o parte negativă care, de cele mai multe ori, este necunoscuta sau neglijată. Ca orice medicament de sinteză, plantele medicinale au efecte secundare, contraindicații, pot provoca complicații atunci când nu se respecta doza. E bine de știut că folosirea plantelor nu este complet inofensivă, e necesar să se respecte strict dozele și termenii. Depășirea acestora provoacă deseori diferite dereglări în funcționarea echilibrată a organismului.
Atenție! Cătina este contraindicată pentru bolnavii cu colecistită acută, pancreatită, diaree cronică. La bărbați, cătina albă poate provoca prostatita adenomatoasa, iar la femei – mastopatie din cauza conținutului de fitohormoni. În caz de astm bronșic și în alte cazuri rare, betacarotenul, care se află în cantități mari în cătina albă, poate provoca alergie.
Folosirea plantelor medicinale în vindecarea copiilor cere o atenție deosebită. Se recomandă consultarea doctorului pediatru și cunoștințe aprofundate de fitoterapie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *