La Sadova, baștina noului șef de stat, după scrutinul electoral: ”Dimineața a venit, soarele a răsărit”

dodon-1-1Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova. Igor Dodon își trage rădăcinile din părțile Călărașilor. S-a născut, a copilărit și a absolvit școala medie la Sadova, acolo unde revine des și acum.
Deși la Sadova a obținut victoria, totuși a fost o victorie cu gust amar. Igor Dodon a reușit să acumuleze doar 586 de voturi (50,47%), cu 11 mai mult decât contracandidata lui, Maia Sandu. În plus, sadovenenii nu prea au dat buzna la urnele de vot. Per total, s-au prezentat doar 51,6% din numărul total de alegători înscriși în liste. Astfel, în satul lui de baștină, Igor Dodon a fost votat doar de un sfert de cetățeni cu drept de vot.
Care a fost atmosfera la Sadova a doua zi, imediat după alegeri? Cine ar fi putut să ne spună mai exact decât primarul Vladimir Susarenco. L-am contactat telefonic în dimineața zilei de 14 noiembrie.
”Atmosfera e ca întotdeauna, soarele a răsărit, dimineața a sosit”, ne-a spus pe un ton puțin ironic. ”Ce așteptări aveți de la noul șef de stat”, l-am întrebat. ”Este suficient ca noul președinte să-și îndeplinească acele promisiuni pe care le-a făcut în campania electorală. Deja va fi bine”, a urmat răspunsul.
Potrivit primarului, satul Sadova este împărțit, la momentul actual, în două tabere: pro și contra Dodon.
”Cei care îl susțin pe Igor Dodon, acum sărbătoresc și flutură drapelele, în timp ce tinerii protestează la Chișinău”, a făcut o remarcă dânsul, cu o notă de indignare în glas. A explicat și de ce: el personal are viziuni pro-europene și susține cursul european al Republicii Moldova. ”Atunci când voi vedea că domnul Dodon va susține cursul european, îl voi vota și eu”, a adăugat primarul.
Fiind întrebat dacă crede cu adevărat că Igor Dodon ar putea să-și schimbe viziunile, Vladimir Susarenco a răspuns scurt: ”Lupul părul își schimbă, dar năravul – ba”.
Chiar dacă este originar din raionul Călărași, Igor Dodon nu a fost susținut la el acasă. Doar în trei din cele 28 de secții de votare din raion a obținut victoria. A fost preferat în două localități cu o populație preponderent ucraineană: Hîrjauca și Frumoasa, plus la el acasă, la Sadova. În rest, favorita călărășenilor a fost Maia Sandu, ea obținând 63,98% din sufragii.
”Sunt mândru că raionul nostru, Călărași, este proeuropean. Rezultatele scrutinului a demonstrat acest lucru”, a declarat din start președintele raionului, Sergiu Artene, și el cu viziuni proeuropene.
Un pic mai târziu, a postat și pe o rețea de socializare următorul mesaj: ”Dincolo de faptul că rezultatul acestui scrutin l-a făcut Președinte pe Igor Dodon, în virtutea modului în care s-a desfășurat campania electorală, Maia Sandu este adevăratul câștigător al acestui scrutin. Votul de la Călărași mă face să fiu mândru de acest raion care, incontestabil, a demonstrat că este și a fost întotdeauna proeuropean. Bravo, Călărași”.
Pe de altă parte, dânsul a menționat că respectă voința celor 52% de alegători, care l-au propulsat pe Igor Dodon în fotoliul de președinte al Republicii Moldova. ”Să vedem cum vor fi realizate promisiunile făcute”, a făcut o remarcă oficialul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *