Pasionată de tot ce înseamnă plante medicinale

În fotografie: Ana Pșenițchi

În fotografie: Ana Pșenițchi
În fotografie: Ana Pșenițchi

Pe lîngă pasiunea pentru istorie, exponate și anticariate, Ana Pșenițchi, directoarea Muzeului de istorie și etnografie din Călărași, mai are o mare pasiune.
A îndrăgit foarte mult plantele medicinale și le colectează an de an. Ulterior, le transformă în uleiuri eterice, în ceaiuri sau alte soluții.
”Am început să adun plante medicinale acum zece ani, atunci cînd am aflat că soțul meu are diabet zaharat”, se destăinuie dînsa.
Colindă dealuri și văi în căutarea acestora. Susține că cele mai multe le colectează de pe dealurile satului Temeleuți, acolo unde natura, zice ea, este curată și ecologică.
Și mai știe doamna Ana Pșenițchi cum să combine aceste ierburi, pentru a obține un gust rafinat, dar și pentru ca aceste ierburi să-și facă efectul anume acolo unde este nevoie.
Astfel, pentru un somn liniștit dînsa recomandă un ceai de mentă cu melisă și busuioc. Pentru răceală recomandă un ceai de mentă cu lămîie, iar pentru ficat se recomandă ceaiul de sunătoare.
”Cel mai important este faptul că ceaiul din plante trebuie îndulcit cu miere. În plus trebuie să conțină cel mult trei feluri de ierburi”, își împărtășește dînsa unul dintre secrete.
A studiat și continuă să studieze. Consultă cărțile – el are în număr mare acasă; consultă internetul. De mare ajutor îi este interesul pentru ceva nou și răbdarea, cu care a înzestrat-o Dumnezeu.
Încearcă în permanență lucruri noi, experimentează.
Ana Pșenițchi ne-a dezvăluit și secretul uleiurilor eterice. ”Într-un borcan se pun plantele de mentă, spre exemplu, se toarnă ulei rafinat atît încît să acopere plantele, se pune într-o baie de abur și se lasă pînă se înfierbîntă uleiul. Important e ca uleiul să nu fiarbă. După aceasta, compoziția se lasă la macerat timp de 10-12 zile, apoi se strecoară bine și se toarnă în recipiente de sticlă”, povestește.
Și acasă crește diferite ierburi medicinale, pe care le folosește în bucate, fie că e vorba de calendulă, busuioc sau altele.
”Îmi face plăcere să dăruiesc celui care are nevoie din asortimentul de plante medicinale pe care îl fac sau din uleiurile eterice. O fac din suflet, pentru că știu că în farmacii sau la piață acestea sînt costisitoare”, spune Ana Pșenițchi. S-a convins deja că ceaiurile din plante medicinale au efect în cazul anumitor boli, însă doar atunci cînd omul crede cu adevărat că se va vindeca.
Și mai are un vis directoarea muzeului din Călărași, un vis pe care speră să-l realizeze în scurt timp. ”Vrem să avem plantația noastră de ierburi medicinale aici, pe teritoriul muzeului, să le uscăm tot aici, la muzeu, apoi să le facem ceaiuri oaspeților noștri, să le arătăm tuturor întreg procesul de pregătire a unui ceai”, spune.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *