Ideile îndrăznețe vin de la Ungheni. O galerie de caricaturi ale miniștrilor

placintaAlexandru Plăcintă, celebrul caricaturist unghenean, și-a mai adăugat o realizare în palmaresul său. După ce a expus în Palatul Europei la Strasbourg, în Palatul Republicii la Chișinău, iată că lucrări ale sale vor fi expuse și la Ministerul Transporturilor și Insfrastructurii Drumurilor.
Dar nu vor fi simple lucrări și o simplă expoziție. Este vorba de o galerie a miniștrilor ce s-au perindat de la 1990 încoace.
”Ideea îi aparține actualului ministru, Iurie Chirinciuc, iar eu am realizat-o”, a declarat pentru ”Expresul” Alexandru Plăcintă.
Fiind întrebat de unde i-a venit o asemenea idee, Iurie Chirinciuc a răspuns prompt: ”De la Ungheni. Multe idei frumoase vin de la Ungheni”, după care a făcut și unele explicații: ”Mi-am dorit, în holul Minsiterului Transporturilor și Infrastructusii Drumurilor, o galerie a tuturor miniștrilor. Am vrut ceva mai original și am considerat că șarjele lui Alexandru Plăcintă, un caricaturist foarte talentat de altfel, vor fi mai mult decît binevenite”.
Artistul a lucrat timp de trei săptîmîni la cele 13 caricaturi. De fapt, miniștri au fost, în total, 14, doar că unul, Tudor Leancă, a activat în această funcție numai o lună, timp foarte puțin ca să se manifeste prin ceva. Astfel, s-a decis să fie scos din listă.
”Mi-a fost interesant să aflu cine au fost miniștrii. Recunosc că nu am știut că au fost așa de mulți. Despre unii nici nu auzisem. A fost complicat în cazul lor, căci nu am putut găsi nimic despre ei nici în internet. Astfel, a trebuit să mă inspir din niște copii xerox, făcute după fotografii din arhiva ministerului”, a recunoscut Alexandru Plăcintă.
Dar a reușit. Ministrul Iurie Chirinciuc s-a declarat satisfăcut de rezultat. ”Cînd m-am văzut pe mine, am rîs. Cred că la fel vor reacționa și predecesorii mei. Or, caricaturile nu le-am realizat  eu, ci un specialist în domeniu”, a făcut dînsul o remarcă.
Din destăinuirile lui Alexandru Plăcintă
”Cel mai interesat mi-a fost să aud amintirile angajaților despre foștii miniștri. Victor Țopa, de exemplu, avea obiceiul să stea cu picioarele pe masă. Vasile Botnaru se folosea doar de Mack-uri (calculatoare performante, dintre cele mai scumpe). Toți au avut cîte ceva specific, iar eu am încercat să adaug în fiecare lucrare detaliile care îi caracterizează.
Pe actualul ministru l-am ”așezat” într-un fotoliu de la ”Cavio”, întreprinderea de mobilă pe care a condus-o cîndva, cu o minge de fotbal pe masă – se știe că Iurie Chirinciuc a fost președintele Clubului de fotbal ”Costuleni”.
În scurt timp, galeria va fi lansată oficial. Deocamdată, nu se cunoaște data exactă. Cel mai probabil, evenimentul se va produce după alegeri.
Iurie Chirinciuc ne-a spus că-și dorește să invite la lansare toți foștii miniștri. Iată cine au fost: Iurie Cozlov, Boris Gherasim, Vasile Iov, Victor Cheibaș, Afanasie Smochin, Victor Țopa, Anatolie Cupțov, Vasile Zgardan, Miron Gagauz, Vasile Ursu, Anatol Șalaru, Vasile Botnaru. Vă mai amintiți de vreunul din ei?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *