Parcul Central din orașul Ungheni va fi amenajat

parcul-central-din-orasul-ungheniDe mult se discută despre amenajarea Parcului Central din orașul Ungheni. Au fost multiple încercări pentru a identifica soluții și resurse financiare privind amenajarea acestui spațiu verde care are o suprafață de aproape 10 ha.   În sfîrșit, Parcul Central va arăta altfel.
Primăria orașului Ungheni în parteneriat cu Asociația „Ungheneni de Pretutindeni” a obținut finanțare pentru proiectul  „Amenajarea unui spațiu de odihnă și agrement în Parcul Central al orașului Ungheni” care a fost aplicat la Programul de granturi mici privind susținerea inițiativelor de dezvoltare locală 2016 din cadrul Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), implementat de PNUD-Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este estimat cu un buget de 40.000 $ dintre care 20.000 $ reprezintă grant, iar 20.000$ va fi contribuția comunității, a Consiliului orășenesc Ungheni, inclusiv a Consiliului raional Ungheni și a migranților.
Ideea amenajării Parcului Central din orașul Ungheni a fost susținută și de cetățeni. Sondajul online realizat de Asociația „Ungheneni de Pretutindeni” în perioada iulie – august 2016 ne arată că din trei idei de proiecte identificate pentru oraș, 69% din participanții la sondaj au susținut ideea amenajării Parcului Central.
Această zonă verde, Parcul Central, are un potențial ridicat de atracție pentru populația atît din cartierul Tineretului, cît și din întregul oraș. Implementarea proiectului „Amenajarea unui spațiu de odihnă și agrement în Parcul Central al orașului Ungheni” va duce spre revitalizarea parcului și va oferi un spațiu de agrement de calitate tuturor cetățenilor. Intervențiile preconizate vor oferi cetățenilor orașului un spațiu sigur și confortabil pentru primblări, relaxare și agrement. Măsurile planificate vizează să satisfacă necesitățile mai multor categorii de persoane: copii, tineri, femei cu copii, persoane cu dizabilități, turiști, etc.
Acest spațiu va spori nivelul de socializare și de coeziune a comunității locale, stimulând comunicarea, inclusiv prin găzduirea activităților cultural-artistice și de agrement. Parcul Central va deveni, indiscutabil, un loc de atracție pentru comunitate, un spațiu de interacțiune bine amenajat ce va îmbunătăți nivelul de viață al comunității și va spori satisfacția cetățenilor față de serviciile publice. Se planifică lucrări de renovarea a două alei paralele, amplasarea de mobilier exterior comod, amenajarea de spații de joacă pentru copii, asigurarea iluminatului public, salubrizarea zonei și plantarea de iarbă și arbori.
Aceste intervenții vor reprezenta o primă etapa de revitalizare a Parcului Central, prin crearea unei zone atractive atît pentru activități de agrement și relaxare, cît și pentru activități publice culturale și sociale destinate tuturor vârstelor (festivaluri, vernisaje, ziua copilului, sărbători, ș.a.). La 1 iunie 2017 Parcul Central va arăta altfel.
Asociația „Ungheneni de Pretutindeni” vă încurajează să veniți cu propuneri și sugestii referitor la aspectul parcului. Parcul Central necesită mari investiții de amenajare. Proiectul  „Amenajarea unui spațiu de odihnă și agrement în Parcul Central al orașului Ungheni” este doar un început. Vor urma și alte proiecte pentru a îmbunătăți infrastructura parcului, dar este nevoie și de contribuția cetățenilor care este una foarte simplă – protejarea mediului și menținerea unui oraș curat.
Sursa: ungheni.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *