Nicolae Paliț: ”Nu mai mergem înainte, pentru că alegem după criteriul: acesta-i omul nostru, iar celălalt – nu”

Nicolae Paliț
Nicolae Paliț

Nicolae Paliț
Nicolae Paliț

Motivul  pentru care multe lucruri în cultură bat pasul pe loc sau degradează este faptul că în fiuncții-cheie sînt numite, de multe ori, persoane ce nu au nimic în comun cu profesionalismul.  De această părere este Nicolae Paliț, artist al poporului din Republica Moldova.
”Un motiv pentru care nu mai mergem înainte este că alegem după criteriul: acesta-i omul nostru, iar celălalt – nu”, a declarat dînsul într-un interviu pentru ziarul ”Expresul”.
Interpretul a adus exemple din activitatea sa de șef al Direcției Județe Cultură Ungheni, în perioada 1999-2002. Atunci, potrivit dînsului, a fost inițiat Festivalul național al interpreților de muzică populară ”Maria Drăgan”, la baștina interpretei, în satul Bălăurești, Nisporeni. Tot atunci, la Ungheni au fost desfășurate două ediții ale Tîrgului Național de Ceramică. La Pîrlița Unghenilor a fost inițiat festivalul de dansuri populare ”Grăgaica”. La Călărași era organizat un festival național al teatrelor de amatori, iar la Nisporeni fusese desfășurată o ediție a festivalului național al orchestrelor de muzică ușoară.
”Ceea ce se întîmplă azi e regretabil. Nu știu dacă e bine că Festivalul ”Maria Drăgan” va fi organizat o dată la trei ani. Un raion ca Nisporeni, împreună cu primăria și Centrul  naţional de conservare şi de promovare a patrimoniului cultural imaterial, să nu găsească banii necesari? Nu cred. Păcat că cei ce au venit după mine nu și-au mai dat interesul pentru Tîrgul Național de ceramică…”, a spus dînsul.
Fiind întrebat de ce s-au stopat multe dintre acele începuturi, Nicolae Paliț a răspuns: ”Totdeauna am zis: omul sfințește locul”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *