Premieră inedită | După aproape un sfert de secol – fără nici un adjunct

În fotografie: Primăria Nisporeni

În fotografie: Primăria Nisporeni
În fotografie: Primăria Nisporeni

Orașul Nisporeni marchează o premieră. În ultimii 24 de ani, este pentru prima dată cînd, după mai bine de un an de la alegerile locale, nu are nici un viceprimar.
Pînă nu demult, în mandatele anterioare, activau chiar cîte doi viceprimari, cu excepția ultimei perioade, 2011-2015, cînd a existat un singur viceprimar.
Acum – nici unul. De 13 luni, Grigore Robu e și primar, e și viceprimar.
”Este destul de greu să negociezi cu actualii consilieri, reprezentanți ai diverselor partidelor, dar, mai ales, să ajungi la un numitor comun”, a făcut o remarcă actualul primar de Nisporeni. Dînsul a recunoscut că a făcut o încercare în acest sens, în primele zile ale activității sale la primărie. Deși a propus un candidat la funcția de viceprimar care, potrivit edilului, corespundea tuturor criteriilor, nu a fost susținut. ”Doar un vot nu a ajuns, ca să am viceprimar”, a făcut o precizare edilul, specificînd că s-au opus consilierii din partea Partidului Democrat, al Partidului Socialiștilor și un consilier independent.
”Asta e politica. Îmi vine foarte greu să activez, dar mergem înainte. Mă îngrozesc la gîndul că și în următorii trei ani ar putea fi la fel”, a mai spus Grigore Robu. Dînsul a mărturisit că ”a ochit” o altă candidatură pentru funcția de viceprimar, dar, deocamdată, nu a propus-o pentru aprobare  consiliului orășenesc.
Pro și contra. Opiniile aleșilor locali
Nicolae Drumea, PPEM: Situația nu e cea mai bună. Primarul nu-și poate desfășura activitatea pe deplin. El trebuie să aibă o persoană de sprijin, care să îl înlocuiască în caz de necesitate. De aceea ar fi salutabil să fie un viceprimar, care să-l ajute și, împreună, să realizeze lucruri bune pentru orașul Nisporeni. Din păcate, la mijloc e interesul politic și nu cel comunitar.
Rodica Semionov, PLDM: Cred că nu se vrea ca primarul să aibă și un viceprimar. Sigur că ar fi fost mai bine să-l fi avut, pentru că primarul, de unul singur, nu le poate reuși pe toate.
Tudor Guidea, PCRM: După ce a fost propusă o singură candidatură la funcția de viceprimar și aceea la repezeală, nu s-a mai venit cu alte propuneri. Eu personal nu cunoșteam nimic despre acea persoană care s-a propus inițial, nu s-a discutat cu fracțiunile și de aceea nu am votat. În plus, chiar dacă primarul a spus că e un candidat apolitic, eu nu cred. Fiecare azi e ”politic”.  Unii spun direct că reprezintă un partid, alții umblă cu coada și într-un partid, și în altul. În general, nu poți fi la ora actuală fără de partid.
Pe de altă parte, vreau să spun că primarul nostru e bravo. Se descurcă: e tînăr, energic și face treabă bună. Nu știu cît doarme, dar de lucrat văd că lucrează. E încă tînăr, sincer și-i crede pe toți, ca un copil, dar se va orienta și va propune un candidat – e de dorit să fie ca el: tînăr și energic, pe care noi îl vom susține.
Semion Stici, PDM: Întrebați primarul de ce nu are viceprimar. Nu știți că primarul trebuie să propună candidatul la funcția de viceprimar și nu consilierii? A propus doar un candidat. Dar mai sînt și alte candidaturi. Sau numai un om este în Nisporeni? Primarul trebuie să se consulte și să propună pe cineva acceptabil pentru toți. Așa spune și regulamentul consiliului. Dacă nu merge o candidatură, se mai negociază, se mai coordonează cu fracțiunile, se mai încearcă o dată. Dumneavoastră întrebați de viceprimar, dar tot primarul l-a demis pe fostul viceprimar, care era din partea Partidului Democrat. Ei l-au impus să scrie cerere. Acum așteptăm să propună o persoană mult mai bună decît cea care a fost pînă acum. Să știți că nu e o condiție să fie neapărat din PD, dar nici de la PL. Cu doar patru consilieri liberali, e prea mult să fie și primarul, și viceprimarul din același partid.
Nu am reușit să aflăm opiniile consilierului independent Valeriu Cerednic, și nici ale reprezentantului PSRM. În ziua de 15 august, cînd pregăteam acest material, nu ne-a răspuns nici unul la telefon.
Se autoepuizează…
I-am solicitat părerea vizavi de acest caz și șefului Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, Ion Harea. ”Primarul are tot dreptul să aibă viceprimar. Legea 436 privind administrația publică locală din decembrie 2006 prevede acest lucru. Dar, din moment ce nu găsește o persoană potrivită, decît să-l încurce mai bine își face treaba singur. Pe de altă parte, nereușind să identifice o persoană în care să aibă încredere, primarul, pur și simplu, se autoepuizează. În situația creată, ar fi bine să pună serviciile municipale la treabă, căci are toate pîrghiile în mîni”, a comentat reprezentantul Guvernului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *