”Sînt multe rezerve și față de calitatea actelor emise, și față de pregătirea aleșilor locali”

În fotografie: Ion Harea

În fotografie: Ion Harea
În fotografie: Ion Harea

Interviu cu Ion Harea, șefulOficiuluiTeritorialUngheni al Cancelariei de Stat
DomnuleHarea, ați venit în această funcție acum patru luni. Ce ați găsit? Mă refer la legalitatea actelor emise, la cunoștințele pe care le au aleșii locali și funcționarii publici în ceea ce privește legislația în vigoare…
Înainte de a răspunde la întrebare, vreau să vă spun că, atunci cînd mi s-a propus să această funcție, am cîntărit bine. Nu am acceptat din prima, pentru că, dintotdeauna, orice funcție am văzut-o ca pe o responsabilitate, nu ca pe un privilegiu. În ceea ce privește întrebarea dumneavoastră, voi spune că sînt multe rezerve și față de calitatea actelor emise, și față de pregătirea aleșilor locali.
Ne-am propus să schimbăm situația prin comunicare permanentă, prin școlarizare. Am reușit deja să merg în cîte 5-6 primării din raioanele Ungheni, Călărași, Nisporeni. M-am întîlnit cu aleșii locali, am încercat să le aducacel mic abecedar ce ține de emiterea documentelor, de comportamentul lor, am participat la ședințe ale consiliilor locale…
De obicei, orice șef nou încearcă să-și formeze propria echipă…
Nu mi-am  pus scopul să aduc persoane noi.Da, au fost înlocuiți cei doi adjuncți ce activau la Nisporeni și Călărași, dar a fost prerogativa Guvernului. S-a intervenit un pic în statutul adjuncților.
Dacă, pînă nu demult, ei erau reprezentanți ai Guvernului în raion, acum sînt doar adjuncți și asistenți aișefuluiOficiuluiTeritorial al Cancelariei de Stat. La Călărași adjunct a fost numit Nicolae Ivas, medic de formație, iar la Nisporeni – Ion Bouroș, pedagog. Sînt oameni cu o vastă experiență.
Dar nici unul dintre ei nu are studii juridice.
Este adevărat. Nu le am nici eu. Chiar mi-a reproșat acest lucru un fost deputat PCRM.Vă asigur că nu există o cerință ca cel ce vine în aceste funcții să fie neapărat jurist. Important e să aibă  experiență în domeniul administrației publice locale. Iar juriști sînt cei ce se ocupă de controlul legalității actelor emise de primării și consilii raionale. Sigur, nu încurcă să ai cunoștințe juridice, mai ales că, în lipsa lor, poți nimeri, uneori, în situații stupide. Dar, slavă Domnului, există multe surse de informații. În plus, atunci cînde necesar, se convoacă echipa și se discută, apoi se ia decizia ce se impune.
Cu referire la legalitatea actelor. Ani în șir, s-a vorbit că cele mai frecvente ilegalități în acte țin de terenuri, fie publice, fie agricole. E aceeași situație și acum?
Da. Am organizat deja, în toate trei raioane, seminare cu participarea specialiștilor de la Agenția Națională Relații Funciare și Cadastru, a specialiștilor din teritoriu. Am avut discuții de trei-patru ore asupra aspectului respectiv. Normal că nu se schimbă totul din prima, dar deja oamenii încep a se conforma. Din păcate, mai există mentalitatea veche – ”cineva trebuie să facă pentru mine”. Puțini dintre primari încearcă să le explice oamenilor ce trebuie să facă. Vă dau un exemplu. Atunci cînd s-a făcut privatizarea mare, s-au emis titluri  provizorii deproprietate asupra terenului și a imobilului. Cu imobilele s-au descurcat bine foștii lideri agricoli. Știind că oamenii nu au nici un document, le-au vîndut, au făcut ce au vrut cu ele. Cu terenurile… Legislația prevede ca fiecare cetățean ce deține un lot de pămînt să și-l legifereze. Fără a avea actele în ordine, nimeni nu va mai putea vinde terenul său, așa cum s-au vîndut anterior zeci și sute de hectare. Inclusiv Dodon a cumpărat în baza titlurilor provizorii, dar și mulți alți demnitari. Deci, pentru a-și legifera terenul, omul trebuie să meargă la serviciile de resort, să solicite specialistul, să marcheze hotarul… Pentru toate – trebuie să plătească. A fost o perioadă cînd aceste lucruri se făceau din contul statului, dar atunci oamenii nu s-au grăbit să profite de aceasta. După ce trenul  a plecat din gară, își amintesc că au avut bilet. Din cîte cunosc, există o inițiativă pentru a căuta fonduri ca oamenii să-și poată, totuși, perfecta actele asupra terenurilor ce le dețin.
Iar lăsăm pe seama statului? 
Oamenii nu vor să înțeleagă că trebuie să-și asume anumite cheltuieli, anumite responsabilități. Iată și acum, cu prejudiciile aduse de grindina de săptămîna trecută. Pînă și pentru două foi de ardezie vin unii – să le ia gratis. Eu înțeleg că trebuie ajutat un om care nu are. Dar atunci cînd vine cineva cu o mașină de lux și cere cîteva foi de ardezie… nu înțeleg.
De ce nu și-au asigurat proprietățile?
Aici am vrut să ajung. La întîlnirera cu ministrul Agriculturii la Ungheni i-am adresat o întrebare. Sper să am și răspunsul. Dar vreau să fie fixată și în ziar întrebarea. Care este viziunea Guvernului în domeniul asigurărilor bunurilor? Or, agenții asiguratori au devenit un fel de stat în stat. Pe ei nu-i interesează ce asigură omul. Uitați-vă cei cu mașini proprii, majoritatea au asigurări CASCO, dar casa nu și-o asigură, roada nu și-o asigură, terenurile agricole – la fel. Ar trebui și în acest domeniu careva reglementări. Aș avea o întrebare și către asiguratori. Unde se duc banii acumulați, în cazul în care anul a fost bun și nu au trebuit să plătească despăgubiri?  Ați auzit vreodată de vreun raport al vreunei companii de asigurări:cîți bani s-au acumulat, cîți s-au cheltuit, ce se face cu banii rămași?
De la un timp încoace, la orice eveniment mai măricel sînt prezenți și cei care trebuie să fie prezenți, și cei care nu au nici o treabă cu acel eveniment. Ce caută un șef de întreprindere de stat, în zi de lucru, la un eveniment ce nu are nici o tangență cu domeniul său de activitate? Mi s-a spus franc: e consilier raional.
Într-adevăr, se exagerează. Chiar recent, la Zagarancea, în zi de lucru, a avut loc un eveniment la care a participat foarte multă lume. Cînd am ajuns acolo, mi-am pus imediat întrebarea: oare lucrează cineva azi? Sigur, orice consilier poate veni la evenimente, nimeni nu-i interzice. Pe două-trei ore poate pleca de la serviciu, dacă și-a transmis atribuțiile altcuiva. Dar, atenție, atunci cînd domeniul în care activează are tangență cu evenimentul respectiv!Ceea ce se întîmplă la noi e, de fapt, o rămășiță a trecutului nostru, cînd camarazii de partid trebuie să fie neapărat alături. În plus, evenimente de acest genar trebui să fie organizate în zi de odihnă și fără atîta tentă politică. De ce trebuie, de fiecare dată, să demonstrezi că aceasta e unica formațiune politică ce se gîndește la oameni? Cîte partide s-au perindat la putere de-a lungul anilor?Și de fiecare dată se striga același lucru: e unica formațiune care este pentru oameni. Eu cred că alegătorii înțeleg bine ce se întîmplă și-și fac concluziile necesare. Totodată, alesul local ar trebui să aibă nu doar drepturi, dar și responsabilități. E timpul să fie revăzut Statutul alesului local, astfel ca fiecare să poartă răspundere personală pentru ceea ce face, pentru deciziile luate. Din păcate, în multe cazuri se observă vădit interesul personal sau de grup. Acum, unii consilieri chiar cred că li se permite orice.
Fără a avea actele în ordine, nimeni nu va mai putea vinde terenul său, așa cum s-au vîndut anterior zeci și sute de hectare. Inclusiv Dodon a cumpărat în baza titlurilor provizorii.
Ceea ce se întîmplă la noi e, de fapt, o rămășiță a trecutului nostru, cînd camarazii de partid trebuie să fie neapărat alături.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *