Și ia, și Sînzienele. În aceeași zi, în același loc

În fotografie: De Sînziene, la Palanca

În fotografie: De Sînziene, la Palanca
În fotografie: De Sînziene, la Palanca

Mare agitație, pe 2 iulie, la ”Casa Părintească” de la Palanca. Au venit aici iubitorii de tradiții strămoșești, de portul popular, dar și cei care și-au dorit să simtă magia Sînzienelor.
În acea zi, la Palanca a avut loc o sărbătoare dublă: a fost marcată Ziua națională a portului popular printr-un eveniment deosebit, cu genericul ”Drag mi-e portul strămoșesc”, aflat la prima ediție, dar și ”Sînzienele”, eveniment ce se desfășoară deja a XIV-a oară consecutiv.
Sărbătoarea a debutat cu o paradă a portului popular, la care au participat 14 colective.
Oaspeţii au fost întîmpinaţi cu flori de sînziene şi hulubaşi copţi de gospodinele satului. În curtea mare a muzeului vizitatorii au putut gusta din bucatele tradiționale țărănești.
”Acest festival al portului popular trebuie sărbătorit anume la Palanca, un loc pitoresc, care are și o Casă Părinteească”, a menționat Dumitru Trifan, șeful Direcției Cultură și Turism din Călărași.
Chiar dacă raionul Călărași este bogat în festivaluri, Dumitru Trifan susține că un nou festival, al iei, este binevenit. ”Noi abia începem să promovăm costumul nostru național, să renaștem acea ie autentică, care ne aparține de pe timpuri”, a subliniat dînsul.
A urmat a doua parte a sărbătorii. Cu toții, în mod organizat, au mers spre lacul din Leordoaia, cel mai pitoresc loc al comunei Hîrjauca, vorba Tatianei Popa, directoarea muzeului ”Casa Părintească”. Aici au participat la sărbătoarea ”Sînzienelor”, care a fost deschisă oficial sub acordurile nemuritoarei piese pe versurile lui Nicolae Dabija, muzică Tudor Chiriac, ”Cît trăim pe-acest pămînt”. Între timp, domnişoarele au adunat flori și au confecționat coronițe.
Au respectat întru totul tradiția, conform căreia fetele nemăritate aruncă coroniţele confecționate peste casă, aflînd astfel cînd se vor mărita. Dacă acea coroniță rămîne pe acoperiș, însemnaă că fata se va mărita. Dacă nu – va trebui să mai aștepte.

Sărbătoarea a culminat cu un foc de tabără imens, care a deschis cerul și a împlinit dorințe. ”A fost o sărbătoare foarte frumoasă, relaxantă, interesantă și plină de lucruri mari într-un loc atît de mic cum este Casa Parintească de la Palanca”, avea să remarce Mariana Melega, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul ”Casa Părintească”, în parteneriat cu primăria Hîrjauca şi Direcția Cultură și Turism Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *