Întreținerea mobilei de exterior

casaCe fel de curte sau grădină fără o măsuță, o bancă sau un leagăn? Ei bine, acestea trebuie și întreținute, pentru a sluji cît mai mult.
Există cîteva reguli simple pe care trebuie să le respecți pentru întreținerea mobilei de exterior. Nu este foarte complicat, dar măsurile de întreținere trebuie să fie corect aplicate si la momentul potrivit. Soarele, apa, umezeala și praful sînt marii inamici pentru mobila de exterior, iar măsurile de protecție trebuie să intervină asupra acestor “inamici”. De protecție are nevoie toată mobila de exterior, fie că este din lemn, aluminiu sau material textil.
Primul pas către o ingrijire corectă a mobilei de exterior este curățarea în profunzime – se realizează prin spălarea mobilei cu o soluție sau detergent cu agenți de înălbire și oxigenare, urmată de clătirea cu un burete umezit și uscare.
Uscarea se face la aer, dar la umbră. Șterge cît se poate de bine cu o cîrpă după ce o speli. Operația de spălare trebuie făcută periodic, mai ales în cazul pieselor din aluminiu, dar mai rar pentru cele din lemn și răchită.
În momentul în care lemnul este curat, se pot aplica tratamentele de îngrijire. Hidroizolarea lemnului este unul dintre cele mai importante tratamente pentru mobila de exterior, conferind impermeabilitate lemnului în condiții de umezeală, ploaie sau ninsoare. Atît înainte, cît și după hidroizolare, se recomandă aplicarea unui ulei special pentru protejare. Acesta se fixează sub forma unei pelicule, care previne chiar și apariția mucegaiului, permițînd însă lemnului să respire.
Mobila se tratează numai perfect curată, așa că, înainte de aplicarea acestor tratamente, este necesar să o speli. Tratamentele de îngrijire pentru mobila din lemn și răchită se repetă cel puțin o dată pe an. Dacă lacul aplicat se deteriorează, acesta trebuie imediat reparat.
Indiferent de sezon sau chiar de materialul din care este confecționată mobila, este indicată spălarea ei cu ajutorul unui detergent blînd și apoi uscarea.
Pentru mobilierul de lemn se recomanda și aplicarea unui produs de protejare. La temperaturi de peste 38˚C, la colțurile mobilierului de lemn se formează rășina. Înainte de a se usca, rășina se îndepărtează ușor cu spirt metilat sau alcool denaturat. Dacă a apucat să se solidifice, se răzuiește cu grijă. Pe durata sezonului rece sînt indicate husele protectoare și asigurarea unei bune ventilatți a spațiului de depozitare.
De asemenea, mobilierul trebuie revopsit în fiecare sezon sau în functie de starea în care se află. Produsele de tratare a mobilei, cît și husele pe diferite mărimi, sînt comercializate de majoritatea furnizorilor de mobilă și pot fi găsite în marile magazine.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *