Omagiu adus portului popular

În fotografie: Conferința ”Portul popular - podoabă a tezaurului național”

În fotografie:  Conferința ”Portul popular - podoabă a tezaurului național”
În fotografie: Conferința ”Portul popular – podoabă a tezaurului național”

Duminică, 26 iunie, în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, a avut loc prima ediție a conferinței ”Portul popular – podoabă a tezaurului național”, activitate organizată cu prilejul Zilei Naționale a Portului Popular.
Programul evenimentului a fost unul simplu, dar reușit, cu o expoziție de port popular, comunicări științifice și un spectacol folcloric. Cel care a ghidat această manifestare a fost chiar directorul muzeului, Vasile Iucal.
”Este o bucurie că avem acest muzeu ce găzduiește o astfel de activitate. Bravo celor ce se implică și contribuie la promovarea lucrurilor sfinte ale neamului nostru”, a menționat, chiar din start, viceprimarul orașului Ungheni, Petru Langa.
Cei prezenți au aflat multe lucruri noi în acea zi. Modele unice de port popular, din anii 1932-1935, au fost prezentate de către reprezentantele Muzeului satului Pîrlița. Ii de aproximativ 100 de ani și cămașe bărbătești, specifice zonei codrului, au fost prezentate de Ina Bilețchi, directoarea Școlii de Arte din orașul Cornești. Tatiana Costei, director interimar al Palatului de Cultură din
Ungheni, conducătoarea Centrului de Artă ”Fantezia”, a venit cu sfaturi privind confecționarea unei ii. Au încheiat activitatea, într-un mod armonios, todireștencele Nadejda Rusnac și Anișoara Enache.
Așa a decurs prima ediție a acestei conferințe, o primă încercare destul de reușită după părerea participanților.
”Fiecare popor are vestimentația sa, care-l reprezintă. Patrimoniul pe care-l avem trebuie salvat. Ar fi bine ca la astfel de conferințe să fie prezenți cît mai mulți cetățeni, să cunoască istoria, semnificația și specificul costumului tradițional din zona noastră”, a menționat Viorica Bucătaru, meșter popular, profesoară de artă plastică, după care a accentuat: ”Consider că a fost o activitate interesantă, dar ar fi fost minunat dacă ar fi fost prezenți și copii. Era binevenit un master-class privind confecționarea iei”.
De notat că, anterior, Galina Moraru, specialist la Secția Cultură și Turism Ungheni, explicase că, fiind zi de duminică, s-a decis să se renunțe la lucrul cu acul, adică la un eventual master-class.
Apropo, Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni are o colecție de 89 de piese ale portului popular din zona Prutului mijlociu, majoritatea datînd din perioada interbelică. Acestea au fost colectate în anii 1970-1991. Este una dintre cele mai numeroase şi mai originale colecții din Republica Moldova.
Dorina Bostan,
studentă-stagiară


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *