Lecție de demnitate. Trecutul nu se uită

În fotografie: Regele Ferdinand I a ajuns la Nisporeni Fotografie: Ina Landa

În fotografie: Regele Ferdinand I a ajuns la Nisporeni    Fotografie: Ina Landa
În fotografie: Regele Ferdinand I a ajuns la Nisporeni
Fotografie: Ina Landa

De acum încolo, regele Ferdinand I al României va fi prezent în permanență la Nisporeni. Bustul acestuia a fost inaugurat aici, pe 22 iulie, în prezența unor invitați de onoare, printre care: Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Anatol Șalaru, ministrul Apărării, Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, dar și o delegație a Consiliului Județean Prahova, România, condusă de președintele Mircea Cosma.
Cine e regele Ferdinand I? Mulți dintre nisporeneni au recunoscut că nu cunosc nimic despre el. ”Chiar am să mă duc la bibliotecă să aflu cine este acest rege și ce a făcut el pentru popor”, ne-a spus Alexandra Stepanov, o locuitoare din Nisporeni, arătîndu-se bucuroasă de faptul că locul unde a fost instalat bustul a devenit de nerecunoscut. ”Pînă nu demult, aici creșteau doar buruieni. Acum, au apărut și alei pavate, și bănci”, a făcut dînsa o remarcă.
Pentru cei ce nu cunoșteau cine este regele Ferdinand I, Valeriu Matei a venit cu o lecție de istorie. Dînsul a vorbit despre rolul lui în destinul Basarabiei din perioada interbelică: ”Regele Ferdinand I a împroprietărit țăranii cu pămînt. A făcut reforma administrativă, care i-a permis să consolideze statul național unitar și acest stat să devină unul dintre cele mai prospere din Europa în acea perioadă”.
Mircea Cosma a venit cu un îndemn către locuitorii orașului Nisporeni, pe care l-a numit ”cel mai român basarabean oraș din Moldova”: să studieze istoria poporului  român și să nu permită falsificarea acesteia.
A mai spus președintele Consiliului Județean Prahova, adresîndu-se către localnici, să nu mai tolereze apariția unor monumente care ”nu au nimic în comun cu această țară și istoria ei”.
”Mi-e rușine că și astăzi, cînd trec Prutul, mă întîmpină un tanc cu țeava îndreptată spre celălalt mal al Prutului. Vă chem pe dumneavoastră, raionul cu cea mai curată populație de români basarabeni de pe cuprinsul Republicii Moldova, să cereți administrației publice locale, celor de la Leușeni, să dea jos acel monument al mizeriei”, a făcut dînsul un apel cître cei prezenți.
Spiritul de patriotism a fost întreținut la eveniment de Garda de Onoare a Republicii Moldova, de Orchestra Armatei Naționale, care a interpretat imnurile de stat ale Republicii Moldova și României.
Reamintim că bustul regelui Ferdinand, realizat de celebrul sculptor Alexandru Plămădeală, a fost inaugurat la Nisporeni acum 78 de ani. În 1940, însă, a fost distrus de sovietici. Iată că acea nedreptate istorică a fost reparată, grație Asociației locale ”Faptă, nu vorbă”, sculptorului Grigore Băți, dar și primăriei locale, care s-a implicat plenar.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *