A murit peștele. Mult pește

Foto: Vitalie Călugăreanu

Text: Vitalie Călugăreanu
Foto: Vitalie Călugăreanu
Peștele din iazul de la Dereneu a murit. Mult – mult pește – zeci de tone. Și broaștele au murit, semn că nu au murit din cauza căldurii (săptămîna trecută nu a fost caniculă), ci pentru că a fost, probabil, otrăvit. Am fost pe acolo. Un miros oribil. Nimeni nu strînge peștele mort, care se descompune. Nimeni nu a investigat de ce a murit și pe nimeni nu interesează unde se scurge apa din iaz.
Este un pasaj dintr-o postare pe facebook a jurnalistului Vitalie Călugăreanu. Dînsul afirma că a fost pe acolo în dimineața de 25 iulie.
Ce s-a întîmplat totuși? Am încercat să aflăm din primele surse.
”Nu e vorba de tone, ci maximum de 200 – 300 kg pește mărunt, cît degetul”, a făcut o precizare, din start, Veniamin Ghilan, șef interimar al Inspectoratului Ecologic din Călărași. În dimineața zilei de 26 iulie, dînsul se afla la fața locului, împreună cu specialiștii de la Direcția pentru Siguranța Alimentelor Călărași.
”Am luat probe de apă, de pește și în cîteva zile vom ști exact care a fost cauza ce a dus la moartea peștilor”, a declarat Constantin Stratan, șeful secției sănătate și bunăstarea animală din cadrul Direcției pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit lui, cel mai probabil peștele a murit din cauza lipsei de oxigen. Cam aceeași explicație a făcut-o și Veniamin Ghilan: ”Apă în iaz e foarte puțină, se vede că nu a fost curățit de zeci de ani. Acum, din cauza caniculei, nămolul a început a ”fierbe”. Trebuie ploaie”.
În acea zi de 26 iulie, au început și lucrările de curățire a iazului de peștele mort. Oficialii susțin că mirosul neplăcut nu a ajuns pînă în sat, căci iazul e la o distanță de aproximativ doi kilometri de localitate.
De notat că acest iaz, cu o suprafață de circa 10 hectare, a fost dat în arendă, de primăria Dereneu, unui locuitor al orașului Chișinău, Iurie Leahu. Acesta nu a fost de găsit. ”Vom încerca să ne întîlnim cu administratorul iazului, să coordonăm măsurile de prevenire, căci ar putea muri și alt pește, dacă temperaturile înalte ale aerului se vor menține”, a spus Constantin Stratan, după care a accentuat. ”Cel mai probabil, va fi turnat în apă var pentru a se forma oxigen”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *