De ziua lor, a ”Țărăncuțelor”

Au muncit ca albinuțele. Au mers pe la casele bătrînilor din toate satele comunei Florițoaia Veche, pentru a culege tot ce era autentic în materie de cîntec popular. ”Am cules ceea ce a fost posibil, ce a mai rămas în memoria sătenilor. Dacă ne apucam cu vreo 20 de ani mai înainte, ar fi fost mult mai bine și mai mult adunam”, a menționat Lidia Bolșoi, conducătoarea artistică a formației.

Și totuși, ”Țărăncuțele” au adus la lumină adevărate perle, ele avînd în repertoriu, la ora actuală, aproape 100 de cîntece.

17 iulie 2016. Pe-nserat, lumea a început să se îndrepte spre căminul cultural din Florițoaia Veche. Aici, în aer liber, urma să aibă loc un eveniment de excepție, cu genericul: ”Țărăncuțele”  la zece ani. Meritau o sărbătoare a lor.

O simplă trecere în revistă a realizărilor din acest deceniu, făcută de Lidia Bolșoi, e un argument forte în favoarea afirmației de mai sus.
Astfel, au fost puse în scenă cele mai frumoase obiceiuri și tradiții din partea locului: ”Nunta”, ”Șezătoarea”, ”Vrăjile de Sf. Andrei”, ”Botezul”. A fost realizat cu succes proiectul ”Prin trecut spre viitor”, inițiat de ”Țărăncuțele” și finanțat de Corpul Păcii, în cădrul căruia au fost adunate grămăjoară cele mai frumoase cîntece de la bătrîni, au fost achizționate opincuțe pentru toate cele 15 membre ale formației, dar și costume populare pentru cei ce vor urma – actualii membri ai ansamblului de copii ”Floarea norocului”.

Doar în ultimii patru ani, ”Țărăncuțele” au obținut 33 de diplome de la festivaluri și  activități culturale. ”Am avut aproape în fiecare lună cel puțin o evoluare. Am fost invitate pînă și la nunți sau botezuri”, a făcut o remarcă Lidia Bolșoi.

Nu e simplu, mai ales că fiecare dintre membrele formației are o familie, are un serviciu, iar participarea în formație e absolut voluntară și necondiționată. Le-au unit dragostea pentru frumos, pentru folclor, pentru  muzica bună. Nu întîmplător, la șase ani de la fondare, ”Țărăncuțele” au obținut titlul onorific ”Colectiv model”, iar peste trei ani, în 2015, și copiii din ”Floarea norocului” au obținut aceeași performanță – titlul ”Colectiv model”.
”Cred că e o mare realizare pentru un sat mic, cum e Florițoaia Veche, să aibă două colective model. Ar putea să ne invidieze multe sate din raion”, a spus Lidia Bolșoi.

Cuvinte de recunoștință
La aniversare, au fost spuse multe cuvinte frumoase și pentru cea căreia i-a aparținut inițiativa de a crea formația – învățătoarea Maria Cerempei și Iulia Gorincioi, dar și pentru cei care au susținut-o de-a lungul anilor, printre care: fostul primar Margarita Baban, voluntara Corpului Păcii, Robyn Savacool, fosta șefă a Direcției Cultură, Eugenia Baroncea. Șirul de nume poate continua.
”Tot respectul pentru membrele formației și conducătorul artistic Lidia Bolșoi, pentru Andrei Pascaru, care, de patru ani, le este alături și le acompaniază”, a menționat primarul Sergiu Mărgărint.

La 15 ani?
”Țărăncuțele” au și un vis. Își doresc să aibă un spațiu mai mare unde să se adune la repetiții. Văd și soluția. Reabilitarea casei boierului Dumtiru Cuțîlu și transformarea ei într-un centru cultural. Își doresc și o scenă de vară, unde să poată organiza spectacole pentru săteni, dar și manifestări culturale de rang raional, național și, de ce nu, internațional. Problema e una și aceeași: lipsa banilor. Îi vom avea vreodată?
”Vă îndemn să ne unim pentru lucruri frumoase”, a făcut un apel către cei prezenți Lidia Bolșoi, după care a accentuat: ”Profit de prezența oficialităților, sper să ne ajute pentru a avea, la 15 ani, și o scenă de vară, și cercuri meșteșugărești care ar funcționa într-un  centru cultural”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *