Banii tai | Investițiile capitale: pe de o parte autoritățile publice locale, pe de alta – comunitatea

În fotografie: Călărași. Se muncește intens la canalizare
În fotografie: Călărași. Se muncește intens la canalizare

Proiectele de investiții capitale pentru anul 2016 continuă la Călărași. Unul dintre ele se referă la construcția rețelei de canalizare pe străzile Vasile Lupu, Pantelimon Halippa și Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Lucrările deja au început, iar, potrivit primarului Nicolae Melnic, ”este pentru prima dată cînd comunitatea s-a implicat atît de masiv în buna desfășurare a proiectului, cu o contribuție atît de mare: 3000 de lei de familie”.
Gheorghe Lupu, locuitor de pe strada Pantelimon Halippa, susține că a venit cu o contribuție de patru mii de lei, explicînd și de ce: ”Nu avem un sistem de canalizare centralizat. De 20 de ani am improvizat o canalizație și așa și trăim. Dar ne este greu, deoarece trebuie periodic să solicităm autospeciala de evacuare a deșeurilor din canalizare”.
În faza inițială, din soldul primăriei a fost alocat circa un milion de lei pentru realizarea proiectului respectiv, iar cetățenii au venit cu o contribuție totală de 120 mii de lei. ”Oamenii nu pot să aștepte ani, pentru ca noi să le construim o rețea de canalizare, de aceea au și acceptat să contribuie, chiar dacă suma nu e atît de mică”, a făcut o precizare Nicolae Melnic.
Din acești bani, potrivit lui Nicolae Preguza, arhitectul-șef al orașului Călărași, va fi construit aproape un kilometru de canalizare. Mai exact, 960 de metri. Astfel, pe strada Bogdan Petriceicu Hasdeu vor fi construite 300 de metri, fiind conectate la sistemul de canalizare 20 de gospodării. Pe strada Pantelimon Halippa vor fi construite rețele de canalizare cu o lungime de 170 de metri, ulterior fiind conectate cinci gospodării, iar de pe strada Vasile Lupu vor fi conectate16 gospodării, fiind construiți 490 metri de rețea.
În total, vor fi conectate la sistemul de canalizare 41 de gospodării. ”Este vorba de familiile care au contribuit la construcția rețelei”, a specificat Nicolae Preguza. De notat că nu toți cei care deja au oferit contribuția lor de bani vor beneficia în scurt timp de canalizare. Nu. ”Deocamdată, nu putem să ajungem la toate gospodăriile, nu avem posibilitate. Dar, cînd va fi elaborat bugetul pentru anul viitor, vor fi prevăzuți bani pentru canalizare, astfel că vom continua lucrările”, a menționat dînsul. Potrivit lui, pentru realizarea proiectului și construcția integrală a rețelelor de canalizare pe cele trei străzi, cu o lungime totală de 2 kilometri 800 de metri, ar fi nevoie de aproximativ trei milioane de lei.
Costurile lucrărilor care sînt efectuate în afara caselor de locuit ar trebui să și le asume statul, sunt d epărere călărășenii. ”Deja în ogradă fiecare investește cum crede de cuviință. În plus, dacă vom avea canalizare, vom plăti lunar pentru servicii o anumită sumă și astfel statul își răscumpără cheltuiala”, spune Gheorghe Lupu, după care continuă: ”Așa, iese că noi contribuim de două ori, și în afara ogrăzii, dar și în ogradă”. Totuși, e mulțumit că în curînd va scăpa de unele griji, căci gospodăria lui va fi conectată la sistemul de canalizare centralizat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *