Spiridon Vangheli: ” Trebuie să batem alarma, să vedem cum oprim cărțile întîmplătoare”

Imagine simbol: www.consolegames.ro

Imagine simbol: www.consolegames.ro
Imagine simbol: www.consolegames.ro

Domnule Spiridon Vangheli, vă propun să vorbim despre literatura pentru copii. Se știe că, la ora actuală, cărțile pentru copii sînt multe și diverse. Dar pe cît de calitative sînt ele?
Bună întrebare. Noi am avut noroc de Grigore Vieru, care a gospodărit frumos în literatura pentru copii. El a întors cartea cu fața spre copil prin adevărul care l-a pus în poeziile sale, prin dragostea față de pămînt. Mai apoi au venit alții și l-au ajutat, astfel că avem o literatură pentru copii.
Sînt, însă, o sumedenie de scriitori ce apar peste noapte…
În ultimul timp, încep să apară cărți întîmplătoare, care ne fac un serviciu prost. Uniunea Scriitorilor a pus deja problema aceasta. Editurile trebuie să fie mai exigente și, fără recomandarea Uniunii Scriitorilor, să nu mai editeze astfel de cărți, care ajung ușor la copii. Educatoarele, învățătoarele sînt oameni cu inimă bună și le acceptă în grădinițe, în școli. Dar sînt cărți apărute întîmplător și lucrul acesta cam începe a ieși de sub control. Avem comoara noastră – copilul, pe care trebuie să-l apărăm de lucruri întîmplătoare, de cărți  ce nu le pot asigura o creștere frumoasă. Noi, scriitorii, sîntem datori să le formăm gustul și să-i ducem în literatura universală, literatura mare a omenirii. Ce facem cu cărțile care se scriu astăzi: formăm  gustul pentru literatură sau îl distrugem? De aceea trebuie să batem alarma, căci prea multe sînt aceste cărți întîmplătoare.
Cum trebuie să fie o carte ce i-ar face bine unui copil?
Trebuie să fie foarte simplă, să pornească de la orizontul, de la sufletul copilului. Trebuie să ai copilul în suflet și, cu ajutorul lui, să te apropii de copil. Drumul ți-l arată el, copilul, iar mesajul îți aparține ție. O carte pentru copii este făcută de doi autori: scriitorul și pictorul. Din păcate, avem tot mai puțini pictori care ar putea să ilustreze cărțile pentru copii. Unii au murit, alții au plecat, ceilalți s-au lăsat de treaba asta, fiindcă a ilustra o carte e foarte greu. Acum oricine se așează la calculator și face un panou, îl face într-o seară și are 100 de euro. Pentru o carte trebuie să facă trei-patru desene pentru aceeași sumă. Dar ce să facem? Ne zbatem ca să venim cu ceea ce avem mai frumos pentru copii. În fine, despre munca noastră de după culise nu ar trebui să cunoască cititorul. Principalul e să vii cu ceva frumos.
Ce vă mai doriți pentru ca viitorul literaturii pentru copii să fie bun și luminos?
Ce mai pot eu să-mi doresc? Aștept să crească cei mai mititei, să ducă mai departe cărțile pentru copii. Avem copii talentați. Aceasta este bucuria noastră. Nu trebuie să scrie toți, ci doar cei care au chemare, care ard pentru asta. Ceilalți trebuie să se facă medici frumoși, să se facă ingineri, agricultori. Trebuie să crească mai repede copiii, fiindcă Moldova s-a înglodat în probleme foarte grele… Foarte grele. Cum o să ieșim din ele? Ne trebuie copii pregătiți. Am cam pierdut noi drumul și cărarea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *