Galerie FOTO | Vor salva vieți omenești și bunuri. Absolut dezinteresat!

În fotografie: Daruri de la pompierii austrieci pentru cei de la Sipoteni Fotografie: Natalia Junghietu

În fotografie: Daruri de la pompierii austrieci pentru cei de la Sipoteni Fotografie: Natalia Junghietu
În fotografie: Daruri de la pompierii austrieci pentru cei de la Sipoteni
Fotografie: Natalia Junghietu

Premieră la Sipoteni. Aici au fost puse bazele unui post de pompieri și salvatori voluntari – primul post de acest gen în Republica Moldova. La straja securității oamenilor vor sta 24 de pompieri voluntari. Ca să fie gata pentru orice intervenție, în ajutor le-au venit  zeci de pompieri voluntari austrieci.
Pe 10 iunie, ei s-au deplasat la Sipoteni, ca să le doneze colegilor lor tot echipamentul necesar, începînd de la încălțăminte și terminînd cu casca de protecție.
”Sîntem impresionați de operativitatea cu care a fost realizat acest proiect, iar acum participăm, practic, la nașterea serviciului de pompieri voluntari în Sipoteni”, a menționat, în discursul său, Hans Kohler, coordonatorul proiectului respectiv din Austria.
Vasile Zaharia, șef adjunct al Direcției Situații Excepționale Ungheni, care este și inițiatorul acestui proiect la Sipoteni, a menționat că este doar primul pas în instituirea postului de salvatori și pompieri voluntari. ”E un proiect pilot în Republica Moldova, inclusiv la Călărași.
Urmează ca acești pompieri voluntari să fie instruiți, iar noi să găsim o modalitate de a dota  echipa cu o autospecială de stingere a incendiilor”, a precizat dînsul.
S-a implicat activ în realizarea proiectului și primarul de Sipoteni, Vasile Rață, care a acordat deja un spațiu pentru pompierii voluntari, dar și pentru autospecială. ”A venit timpul să trecem la fapte. Să aveți toată încrederea că această echipă de voluntari este pe bune și nicidecum una formală”, a menționat, în fața celor prezenți, Vasile Rață, mulțumind totodată oaspeților austrieci pentru ajutorul acordat.
De ce Sipoteni? ”Pentru că este cea mai mare localitate rurală din regiune, cu peste 7000 de locuitori, dar și pentru că datele statistice arată că, în ultimii șapte ani, aici au avut loc 34 de incendii, soldate cu cinci decese”, ne-a explicat Vasile Zaharia, după care a adăugat: ”Dacă, mai ieri, crearea unei echipe de pompieri voluntari era doar o idee, iată că azi a devenit  realitate. Noi scriem istorie, una frumoasă, care va rămîne pentru totdeauna în memoria cetățenilor. Sper că acest proiect să fie un model pentru Republica Moldova”.
Mîndri de cele realizate s-au dovedit a fi și pompierii voluntari din Sipoteni. ”Voluntariatul este o chemare”, a subliniat Gheorghe Coțofană, menționînd că echipamentul pe care l-au primit le va fi de un real ajutor. Astfel, ei vor fi mai în siguranță în timpul intervențiilor.
De notat că doar două localități din Republica Moldova au fost alese pentru a fi promotorii acestui proiect. Este vorba de Sipoteni, Călărași și Sărata Veche, Fălești.
Galerie foto: Natalia JunghietuDSC_0270 DSC_0081 DSC_0090 DSC_0108 DSC_0120 DSC_0162 DSC_0186 DSC_0187 DSC_0196 DSC_0216 DSC_0237 DSC_0252


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *