Sfaturi utile | Cu pufușor pe… agrișe. Cum scăpăm de el?

În fotografie: Ștefan Ocară, producătorul de agrișe de la Mărinici

În fotografie: Ștefan Ocară, producătorul de agrișe de la Mărinici
În fotografie: Ștefan Ocară, producătorul de agrișe de la Mărinici

Deși se consideră un arbust rezistent la boli, totuși, în ultimul timp, o boală i-a găsit ac de cojoc. Vorbim despre agriș și boala specifică acestui arbust, cunoscută sub denumirea de ”făinarea albă americană”. Potrivit specialiștilor, boala atacă tulpina, lăstarii, dar și fructele.
Ce-i de făcut? Cum să scăpăm de făinarea albă americană?
Cu sfaturi și recomandări vine Ștefan Ocară din Mărinici, raionul Nisporeni, unul dintre cei mai mari producători de agrișe din regiune.

Domnule Ocară, am acasă două tufe de agriș și, în aceste zile, am observat că pomușoarele sînt acoperite cu un puf albicios. Să însemne oare că, în acest an, îmi voi pune pofta în cui și nu voi gusta agrișe?
Cu părere de rău, nu am cu ce vă bucura. Dacă abia acum ați observat această boală, pot să vă spun că deja ați întîziat cu tratamentul și, cel mai probabil, nu veți gusta pomușoarele coapte.  Ce-i drept, depinde în ce proporție este atacat arbustul. Dacă e pînă la 25%, atunci șanse încă mai sînt. Dacă e mai mult, va trebui de pe acum să întreprindeți măsuri concrete, pentru ca la anul să culegeți pomușoare sănătoase.
Și ce trebuie să întreprind, ca să salvez arbuștii?
Ar trebui, mai întîi, să vă explic prin ce se manifestă această boală. Apropo, trebuie să recunosc că făinarea albă americană a ajuns și pe plantația mea. Din cauza ei, am pierdut, anul trecut, circa 300 de kilograme de agriș, iar în bani – aproximativ 10 mii de lei.
Dar să revenim la caracteristica acestei boli. Cauza făinării albe americane este o ciupercă ce atacă frunzele, lăstarii și fructele. Așa cum ați spus, ea se poate observa pe arbust sub formă de puf albicios. Cu cît mai mult evoluează boala, pufușorul acesta se închide la culoare, devenind brun-negricios, și cuprinde tot mai mult arbustul, ajungînd, în cele din urmă, pe boabele de agriș. Dacă nu ne vom ocupa de tratarea arbustului, în cîțiva ani el riscă să se usuce.
Cum și cu ce tratăm agrișul, ca să scăpăm de această ciupercă?
Acum, așa cum am mai zis, e tîrziu de intervenit. Însă, după ce vor cădea pomușoarele, pe la finele verii, ar fi bine să stropiți tufele cu preparate antifungice, pe care le puteți procura de la agro-magazine. Apoi, toamna tîrziu, cînd vor cădea și frunzele, procedura trebuie repetată. Primăvara devreme, pînă la înflorire, mai facem o stropitură. În așa fel, la vara viitoare șansele de a gusta pomușoare sănătoase vor crește semnificativ. Pentru a scăpa definitiv de această ciupercă, procedurile respective trebuie repetate încă cel puțin un an. În genere, această ciupercă este cam greu de distrus, dar nu imposibil. Dacă te ții de ea cu stropirile, scapi de ea.
Ce preparate ați utilizat pentru combaterea făinării albe americane la agriș?
Eu am încercat preparate antifungice de la mai mulți producători. Nici nu mai țin minte bine cum se numește ultimul preparat pe care l-am folosit.  Știți cum e în zilele noastre, producători există mulți, oferta de produse chimice este mare și fiecare agricultor face alegerea singur. Totuși, trebuie să ținem cont de un lucru: preparatele trebuie să facă parte din seria antifungicelor.  Orice vînzător de la agromagazinele în care veți merge vă va ajuta.
Am o curiozitate, ați reușit totuși să scăpați de făinarea albă americană pe plantația dumneavoatsră?
În acest an plantația mea de agriș arată mult mai bine decît anul trecut, dar voi continua tratamentul, pentru profilaxie. Acum aștept să se coacă agrișele. Au rămas zile numărate pînă la culesul pomușoarelor. Peste vreo zece zile cred voi ieși la piață cu ele.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *