O zi în care vioara a fost regină

În fotografie: Momente înălțătoare la Festivalul ”Vladimir Dodon” din Călărași

Un nou festival a luat naștere la Călărași, unul al sunetelor de vioară. Este vorba de Festivalul- concurs regional al interpreților violoniști ”Vladimir Dodon”, organizat în memoria maestrului lutier- viorist. ”Cred că de acolo, din Ceruri, ne privește și se bucură, pentru că, în sfîrșit, i s-a împlinit un vis al său”, a menționat, în debutul festivalului, Maria Dodon, soția regretatului Vladimir Dodon.

Două vise avea maestrul: să deschidă un muzeu al viorii și să organizeze un festival. Ambele au prins viață, dar numai după trecerea sa la cele veșnice. A plecat subit, mult prea devreme.

Soția dînsului, însă, a decis să-i continue cauza și, iată, i-a realizat ambele vise. La început, a fost muzeul.

Pe 28 mai, în ziua în care s-a născut maestrul, datorită Asociației Obștești ”Casa viorii”, condusă de soția lui, strunele viorilor s-au făcut auzite în curtea casei sale, dar și în întreg orașul.

Au venit la festival să-și demonstreze măiestria 13 tineri talentați din școlile de muzică și arte din cinci raioane ale Republicii Moldova, inclusiv din Ungheni și Nisporeni, dar și din orașul Cornești.

Și-au prezentat lucrările la două categorii: muzică clasică și muzică populară. A fost un adevărat regal, iar viorile i-au dus pe cei prezenți în minunata lume a sunetelor.

A impresionat, în mod special, Nicu Michișor din Hîncești, care s-a ales cu premiul mare. Locul I i-a revenit lui Daniel Condrea din Strășeni și Mădălinei Ciorici din Hîncești, iar locul III – Martei Slobozeanu din Călărași.

Oleg Volontir, președintele juriului, el și director artistic al Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, s-a declarat impresionat de prestația concurenților, subliniind că au venit cei mai buni, așa cum era și firesc să fie pentru un festival ce poartă numele unui adevărat maestru al viorii.

”Ceea ce s-a întîmplat astăzi sînt urme ale valorilor noastre”, a făcut o completare și Diana Dicusari, directoarea Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

”Acest festival-concurs va deveni unul tradițional. Îl vom organiza în fiecare an. Ne dorim să-l transformăm într-un festival național, unde să vină tineri din toată Republica Moldova. Ulterior – de ce nu? – am vrea să ajungă un festival internațional”, ne-a spus Valentina Stratan, specialist tineret și sport la Primăria orașului Călărași. ”Vom face tot posibilul, ca la anul viitor festivalul respectiv să aibă deja statut național”, a spus și Oleg Volontir.

Festivalul a fost organizat de către Primăria orașului Călăraşi, Asociaţia Obştească „Casa viori”, sub egida Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

De notat că anual, pe 31 octombrie, în ziua în care Vladimir Dodon a plecat la Domnul, la Călărași se desfășoară o seară de romanțe.
Reamintim că Vladimir Dodon s-a născut la Călărași, aici a muncit toată viața, dedicîndu-se plenar viorii. A fost profesor, a fost creator de viori, a fost un om minunat și talentat, pe care lumea nu-l uită.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *