Planta cu flori mov: Glicina mov

floriGlicina mov este o plantă perenă, cățărătoare, cu un coronament foarte bogat, fiind capabilă să îmbrace complet o fațadă, un gard sau să formeze bolte, dintr-o singură rădăcină. Glicina mov are frunze căzătoare, rezistență scăzută la frig. În primii ani, are nevoie de mult soare, apă și pămînt fertil. Este o plantă destul de pretențioasă, dar, după primii ani de viață, devine robustă și ceva mai tolerantă la condițiile de mediu.
Planta traiește mult, peste 20 de ani, și poate ajunge în 10 ani la o înălțime de 10-15 metri, dacă este lăsată să crească liberă. Tulpina arbustului poate ajunge la peste 30 de centimetri diametru.
Dacă este tunsă corect, poate lua forma unui copac, cu tulplină și coroană (dar are nevoie de susținere adecvată în primii 3-4 ani de viață). Dacă îi este oferit suportul de care are nevoie se dezvoltă impunător. Spectaculos este că glicina mov poate forma bonsai, unele exemplare avînd vîrste care depășesc 20 de ani și fiind de o frumusețe plină de mister.
Florea de glicina mov (pot fi și albe sau roz) seamănă cu florile de salcîm, dar sînt mult mai mari și rezistă mult mai mult timp. Glicina mov înflorește la noi la finele lunii aprilie -începutul lui mai.
Florile durează 6-8 săptămîni și sînt mai multe serii, astfel că perioada de inflorescență durează practic toată vara. Florile sînt suav parfumate și extrem de decorative. Glicinele bătrîne fac chiar doua reprize de flori, mai ales dacă anul a avut o vară ploioasă și mai rece, iar toamna este lungă.
În primii ani după plantare, glicina mov are nevoie de îngrijire atentă, teren fertil, bogat în substanțe organice, fertilizat vara și bine drenat. În primii ani are nevoie de susținere și diecționare spre locurile de cățărare. Trebuie legată, susținută și agățată. Tunderea este esențială. Trebuie tunsă toamna, dupa căderea frunzelor, dar înainte de îngheț. Dacă nu o faci toamna, trebuie tunsă  primăvara pînă dă mugurii. Plantele mature trebuie tunse serios, pentru corectarea formei și reducerea lăstarilor. Taierea poate fi făcută de oriunde, dar trebuie să-i lași lăstarii de prindere. Cu cît tunzi mai mult, cu atît înflorește mai mult. La plantele mature se poate practica și o tăiere de vară. Taie de oriunde, păstrînd lăstarii de susținere. Tăierea de vară stimulează o nouă înflorire.
Glicina mov are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta, iar orientarea către cățărare trebuie făcute spre zonele foarte însorite din grădină. Dacă crește în zone umbrite nu înflorește. Udarea plantei trebuie să fie moderată, mai frecventă în primii ani și în perioade de secetă sau seara dupa apus în zilele caniculare. Are nevoie de îngrășămînt cel mai bun fiind cel cu degajare lentă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *