Iaca este, iaca nu-i | Despre o fabrică și mai multe necunoscute

În fotografie: Locul unde va fi construită fabrica

În fotografie: Locul unde va fi construită fabrica
În fotografie: Locul unde va fi construită fabrica

Se caută muncitori pentru o fabrică existentă doar pe hîrtie
La tîrgul locurilor de muncă de la Ungheni, organizat cu trei săptămîni în urmă, un angajator a venit cu o ofertă generoasă: se caută oameni pentru cele circa 200 locuri de muncă la o fabrică de procesare și uscare a legumelor din Valea Mare.
Doritorilor de a se angaja,însă, li s-a tăiat imediat din elan. Asta, pentru că, cică, locuri de muncă sînt, dar nu există fabrica. Întreprinderea, pur și simplu, nu este construită. Iar la tîrg angajatorul le promitea viitorilor angajați condiții europene de muncă. Mai mult ca atît, se promite că la Valea Mare va fi cea mai mare fabrică de uscare a legumelor din Europa de Est! Și ea va produce șase mii de tone de legume uscate anual. În plus, persoanele recrutate vor beneficia de cursuri de instruire în domeniu.
Ce mai, o propunere mai atrăgătoare ar fi greu de găsit prin părțile noastre: și la lucru te cheamă, și te mai și învață cum să lucrezi. Unde mai pui că și salariile  se anunță motivante.
Am fost, am văzut
Ne-am deplasat la Valea Mare. Cum să nu vezi șantierul și fabrica ce urmează să fie deschisă în scurt timp? Dar… ia fabrica de unde nu-i.
Locul unde trebuie să fie amplasată această întreprindere grandioasă este gol-goluț. Nici urmă de fabrică de uscare a legumelor pe acolo nu am găsit. Am găsit doar terenul destinat construcției, care era îngrădit, iar după gard se zăreau cîteva tractoare și mașini de teren ce staționau. În rest, pămînt gol, nici măcar temelia nu era construită.
Despre faptul că anume aici urmează să apară fabrica în cauză, am înțeles din panoul informativ, instalat la intrare. Accesul pe teren, însă, ne-a fost interzis. Persoana ce sta de pază ne-a explicat că șeful i-a dat o asemenea indicație. Nu ne-a rămas decît să ne confromăm.
Totuși, cîteva fotografii am făcut, din drum, stîrnind astfel nedumerirea și nemulțumirea paznicului.
Ce au de ascuns?
Comportamentul respectiv ne-a pus pe gînduri: de ce atîtea secrete? De ce pînă și liderul agricol din Valea Mare, Iurie Vrabie, cel mai mare producător de legume din regiune, ne-a spus că nu cunoaște nimic despre viitoarea fabrică, ce urmează să apără chiar în nemijlocita apropiere a cîmpurilor lui. De ce s-a anunțat recrutarea forței de muncă în timp ce fabrica nici măcar nu este construită?
La primăria Valea Mare nu am aflat prea multe informații. ”Nu cunosc detalii privind construcția acestei fabrici, dar un lucru este cert: mai devreme sau mai tîrziu, locuitorii comunei noastre vor obține locuri de muncă aici și asta mă bucură cel mai mult”, a declarat scurt primarul Galina Varvariuc.
Din panoul informativ situat la intrare pe șantier am aflat că de construcția fabricii de uscare a legumelor se ocupă o firmă de profil din România. ”Toți șefii se află acolo. Vin și se duc. Nu stau pe loc”, zic localnicii.
”O să ne lăudăm atunci cînd totul va fi finalizat”
Dar există și un coordonator local al proiectului. Îi zice Alexandru Maler. Atunci cînd l-am contactat telefonic pentru a ne oferi informații despre viitoarea fabrică, dînsul s-a arătat foarte mirat.
”Eu, de obicei, nu mă prea afișez în acest proiect și nu m-am așteptat că mă veți contacta”, ne-a spus dînsul din start.
Atunci cînd a venit vorba despre fabrică și recrutare, iată ce a declarat dînsul pentru ”Expresul”: ”Deocamdată, recrutăm doar trei persoane, pentru funcțiile de director achiziții, director comercial și director pe producție. Cred că vor fi, cel mai probabil, persoane din afara țării. Ulterior, într-o lună-două, vom începe angajarea masivă a muncitorilor. Facem acest lucru atît de devreme, pentru ca lumea să reușească să treacă cursurile de instruire în domeniul uscării legumelor pînă la darea în exploatare a fabricii”.
Potrivit lui Alexandru Maler, termenul limită de deschidere a fabricii respective este luna noiembrie a anului curent. ”Noi ne dorim să finalizăm construcția mult mai devreme. Să mă contactați peste trei luni, pentru că acum, pe acel loc, sînt doar săpături. Eu voi putea să vă ofer mai multe informații cînd ne vom apropia de finalizarea lucrărilor de construcție. Vă promit că vă voi invita la deschiderea oficială. O să ne lăudăm atunci cînd totul va fi finalizat”, a puncta dînsul la final.
Amintim că, în ianuarie 2016, proiectul privind construcția fabricii de procesare și uscare a legumelor la Valea Mare a fost lansat la Zona Economică Liberă ”Ungheni-Business”. Atunci s-a anunțat că valoarea proiectului este de circa 7 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane euro sînt dintr-un credit al Guvernului Poloniei, iar restul banilor vor fi investiți de unui grup de oameni de afaceri din Republica Moldova. Producția viitoarei fabrici va fi destinată în proporție de 99 la sută exportului.
Vom reveni cu noi detalii pe parcurs.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *