Bacalaureatul – 2016 | Și neplăceri, și satisfacții. Totalurile – la final

Imagine simbol: www.ziuanews.ro

Imagine simbol: www.ziuanews.ro
Imagine simbol: www.ziuanews.ro

Situație excepțională la Ungheni. Centrul de bacalaureat de la Liceul ”Aleksandr Pușkin” a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Examene. Mai mult ca atît, au zburat multe capete.
Pe 10 iunie, cînd absolvenții de liceu urmau să susțină examenul de bacalaureat la limba străină, în interent au apărut subiectele, care, de fapt, trebuiau să fie cunoscute doar de cei prezenți în sălile de examene.
Cine a avut curajul sau chiar nesimțirea s-o facă? În scurt timp, a fost stabilit de unde vine răul. De la centrul de bacalaureat de la Liceul ”Alexandr Pușkin” din Ungheni. Și președintele centrului de bacalaureat, și cei doi secretari, dar și doi asistenți au fost înlocuiți cu alte persoane. Comisia Naţională de Examene a calificat acțiunile celor doi asistenți care au admis divulgarea conținutului testului în timpul probei la limba străină ca fiind imorale și incompatibile cu funcția didactică.
Potrivit Ministerului Educației, asistenții care au fotografiat testul vor fi concediați de la serviciu, iar celor doi secretari ai centrului de bacalaureat li se va aplica mustrare aspră. Persoanele sancționate nu vor mai avea dreptul să fie implicate, pe viitor, în proceduri de evaluare de orice tip sau să participe în comisii de evaluare ori de examinare.
Materialele privind neasigurarea securității testului în centrul de bacalaureat de la Liceul ”Alexandr Pușkin” vor fi transmise Centrului Naţional Anticorupţie, pentru a fi examinate suplimentar.
”Sînt foarte dezamăgită de prestația celor vizați. Am avut, înainte de începerea examenelor de bacalaureat, numeroase discuții, instruiri, fiecare dintre ei au semnat angajamentul că vor respecta regulamentul. Sînt oameni maturi și ar fi trebuit să înțeleagă că trebuie să fie corecți. Ne pare rău de cele întîmplate. Sper că acest caz le va fi de învățătură și pentru alții”, a declarat pentru ”Expresul” Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni.
Cei peste 300 de candidați de la acest centru de bacalaureat nu au avut de suferit din această cauză. Totuși, unii au fost eliminați de la examene pentru că li s-au depistat căști în urechi, telefoane etc. ”Deocamdată, nu am făcut totalul celor eliminați. Dar sînt”, a mai spus Iulia Pancu.
În Ungheni funcționează două centre de bacalaureat, iar numărul candidaților depășește cifra de 700.
Liniște și pace în timpul examenelor la cele două centre de bacaluareat din Nisporeni.
”Pînă acum, nu avem înregistrate fraude și derogări. Sperăm să fie tot așa pînă la încheierea acestei sesiuni de bacalaureat”, a subliniat Nina Sterpu, șefa Direcției Învățămînt, Tineret și Sport Nisporeni.
În acest an, au fost înregistrați, per total, 234 de candidați. Prezența la examene a fost bună, a mai menționat Nina Sterpu, explicînd că doar unii restanțieri de la sesiunile anterioare nu s-au prezentat la unele examene. Bunăoară, la examenul de marți, cînd candidații au avut de susținut examenul la istorie și, respectiv, matematică, nu s-au prezentat cinci persoane. Oficialul a precizat că o parte dintre cei care nu s-au prezentat la examenele din acest an nu le vor mai putea susține repetat, pentru că au epuizat numărul de încercări admise. Fiecare restanțier are doar două șanse în trei ani.
Și la Călărași a fost liniște și pace. Potrivit Elenei Gonța, șefa Direcției Învățămînt, Tineret și Sport Călărași, pînă acum nu a fost eliminat de la examene nici un candidat din cei 259 înregistrați. La Călărași funcționează un singur centru de bacalaureat. ”Prezența elevilor la sesiunea curentă de bacalaureat a fost relativ bună. Ce-i drept, la examenul de marți, la matematică, au lipsit 16 persoane. Toți 16 sînt restanțieri”, ne-a mai informat dînsa.
Referindu-se la organizarea și desfășurarea examenelor de bacalaureat, Elena Gonța a punctat: ”Toți sînt interesați de buna desfășurare a examenelor. Nu avem oameni care au venit aici pur și simplu să le treacă timpul”.
Autor: Lucia Bacalu, Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *