Draga de ea, Alina Zotea…

Lucia BacaluStau și mă gîndesc: oare chiar politicienii noștri ne au de proști pe toți?
Mai deunăzi, o deputată liberală, pe numele ei Alina Zotea, a venit cu o inițiativă legislativă de doi bani. Cică, să mai fie declarată o zi liberă, pe lîngă celelalte pe care le avem. Să sărbătorim cu toții, în beții și veselii, Ziua internațională a copilului. Vezi Doamne, sărmanii părinți nu au cum, în această zi importantă pentru copilul lor, să-i fie alături.
Dar s-a întrebat oare deputata respectivă cîți părinți nu au posibilitatea să fie alături de copiii lor zi de zi, ei fiind nevoiți să plece la munci în străinătate? De ce stimabila nu a venit cu vreo inițiativă de a schimba starea de lucruri în Republica Moldova, astfel ca oamenii să-și dorească să revină acasă, să fie alături de copiii lor? E mai greu, nu?
Pe lîngă faptul că aleargă după populism ieftin, deputații noștri – în special deputata liberală – mai dau dovadă că sînt persoane absolut întîmplătoare în Parlament. Sărmănica, nici nu a știut că declararea unei zile de odihnă e prerogativa Guvernului și nu a Parlamentului.
Dar ce mai contează? Principalul e să ieși la rampă, să schițezi un zîmbet prostesc și să faci explicații puerile, de care nici măcar nu ți-e rușine.
Să admitem că ne-am mai fi ales cu o zi de odihnă și o mare sărbătoare. Știți cum ar fi profitat moldovenii noștri, cei care au mai rămas aici, de ea? Cei de la sate și-ar fi luat sapa pe umăr și… la prășit. Iar copilașii lor, așa cum s-au jucat în colbul din drum, așa și se vor juca. Cei de la oraș, mai fițoși, își vor lua copilașii de mînă și… în parc.
Dar fără zi de odihnă nu-i chip să-ți iei copiii și să te plimbi prin parc, să mai citești ceva cu ei, să povestești, să faci sport? Dacă vrei, găsești totdeauna timp. Iar de 1 iunie, dacă tot vrei atît de tare să fii lîngă odrasla ta, ia-ți liber de la serviciu. Ai tot dreptul s-o faci.
Dacă e să urmăm logica deputatei liberale, ar trebui declarate zile de odihnă și 1 septembrie, cînd mii de copii merg la școală. Cum să nu fii alături de copilul tău într-un asemenea moment? Sau 30 mai, ultima zi de școală. Cum să lași copilul singur într-o asemenea zi? Urmează apoi matineele de la grădinițe și sărbătorile din școli: de Ziua pedagogului, de Crăciun, de 8 martie. Cum să nu fii și în aceste zile alături de copil?
Draga de ea, Alina Zotea…
Și apoi, se știe că la moldoveni părinții au grijă de copilul lor pînă la moarte. Mai declarăm o zi liberă cînd se anunță rezultatele admiterii la facultăți. Cum să nu fii alături de copil atunci, ca să împarți cu el bucuria – dacă e admis, sau să-l mîngîi și să-l încurajezi, dacă a rămas în afară.
E-hei, cîte alte motive mai există pentru a declara zile libere.
Oricum, nu ne prea place să lucrăm. Și, se vede, nu ne place nici să gîndim. Mă refer, în mod special, la cei pe care noi i-am ales și i-am trimis în Parlament. Nu știu cum alții, dar eu regret de alegerea făcută.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *