Conflict de serviciu sau caz de discriminare și hărțuire la Judecătoria din Călărași?

În fotografie: Tatiana Chiriac

În fotografie: Tatiana Chiriac
În fotografie: Tatiana Chiriac

De trei săptămîni, Tatiana Chiriac, fosta șefă a secretariatului Judecătoriei Călărași, nu mai lucrează. Ea susține că a fost discriminată și hărțuită la locul de muncă de către președinta Judecătoriei, Valentina Criucicova, pentru convingerile ei și pentru faptul că reprezintă mișcarea spirituală chineză Falun Dafa. În rezultat, a depus o cerere de demisionare pe 26 aprilie, fiind eliberată din funcție pe 10 mai curent.
Retrospectivă
Acest conflict a nimerit în atenția presei, dar și a opiniei publice în general, cu două luni în urmă. Atunci, Tatiana Chiriac a ieșit în fața Judecătoriei cu pancarte pe care scria că este amenințată.  Acest protest pașnic, desfășurat în timpul pauzei de masă în fața Judecătoriei Călărași, a durat două săptămîni și s-a soldat cu o vizită de inspectare în teritoriu a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. După ce au efectuat o anchetă pe marginea subiectului respectiv, aceștia au ajuns la concluzia că declarațiile Tatianei Chiriac privind discriminarea sa sînt nefondate și nu corespund realității.
Ce spune Tatiana Chiriac?
Este președinta Asociației ”Falun Dafa” din Moldova, o asociație care face parte din mișcarea spirituală ”Falun Dafa” din China, persecutată, în ultimii 17 ani, de guvernarea chineză. În semn de solidaritate cu colegii săi persecutați, Tatiana Chiriac, împreună cu mai mulți membri Falun Dafa din Moldova, participă regulat la acțiuni de protest în fața Ambasadei Chinei la Chișinău. Potrivit dînsei, o făcea în afara orelor de muncă. Cu toate acestea, începînd din octombrie anul trecut, cînd la Judecătoria Călărași a venit un nou președinte, Valentina Criucicova, Tatiana Chiriac a simțit foarte repede un comportament discriminatoriu față de ea din partea acesteia.
”La început, auzeam pe la spate că doamna președintă nu tolerează ceea cu ce mă ocup eu în afara serviciului. Mă străduiam să nu acord atenție acestor vorbe. Dar, într-o zi, a venit și mi-a spus în față să mă duc să lucrez la Falun Dafa și că nu mai am ce căuta la Judecătorie. Eu, foarte calm, i-am răspuns că am de gînd să lucrez în continuare și că nu am încălcat nicio lege. Desigur că nu am fost înțeleasă și, după asta, au început acțiuni directe, hărțuiri. A fost stabilit orarul  concediilor, fără ca măcar să fiu întrebată cînd vreau să plec în concediu. Au fost și multe alte situații de acest gen, prin care eram tratată în mod diferit față de colegii mei”, povestește Tatiana Chiriac, după care continuă: ”Peste cinci luni, am decis să ies în fața Judecătoriei, la protest, în timpul orei mesei.
Atunci conflictul dintre noi ajunsese la apogeu. Tot atunci mi-am zis: sau depun cerere și plec sau fac ceva public”.
Tatiana Chiriac a recunoscut că, în acea perioadă, a ajuns la concluzia că luptă cu morile de vînt și nu mai poate da de dreptate. La sfîrșitul lunii aprilie, a depus cererea de demisie, iar după 14 zile, așa cum prevede legislația muncii, a fost eliberată din funcție.
Ce spune Valentina Criucicova?
Fiind contactată telefonic, președinta Judecătoriei Călărași, Valentina Criucicova, a declarat că se află în concediu  medical, dar, auzind că este vorba despre cazul Tatianei Chiriac, nu a ezitat să ofere o replică.
”Eu lucrez în sistemul judecătoresc mai mult de 45 de ani și nu am dat indicații nelegale niciodată. Din cîte cunosc, pînă la venirea mea la Judecătoria din Călărași, doamna Chiriac venea la lucru numai cînd dorea. În momentul în care am devenit președinte al Judecătoriei, i-am spus că la noi, la judecătorie, se respectă egalitatea, iar ziua de muncă este de la 8.00 dimineața pînă la 17.00 și cu toții trebuie să respectăm acest orar, dar și legea. Ei nu i-a plăcut ceea ce i-am zis și a inițiat protestele în fața instanței”, povestește Valentina Criucicova, menționînd că nu a știut că subalterna sa este și președinta Asociației ”Falun Dafa”.
Președinta Judecătoriei Călărași a recunoscut că a stabilit orarul concediilor angajaților fără acordul Tatianei Chiriac. ”Doamna a fost întrebată de mai multe ori cînd dorește să plece în concediu, dar nu a răspuns. În rezultat, eu i-am stabilit concediul exact ca și în anul precedent. Recunosc că anume așa am procedat, dar asta nu înseamnă că am hărțuit-o sau am discriminat-o”, a specificat Valentina Criucicova. Dînsa a subliniat că acest conflict între ea și subalterna sa nu este altceva decît un litigiu de muncă și nicidecum un caz de discriminare.
Cît privește demisia Tatianei Chiriac, președinta Judecătoriei a comentat în felul următor: ”Eu am aflat de la colegi despre plecarea acestei doamne. A fost hotărîrea dînsei. Eu nu am nimic împotriva ei, putea lucra și în continuare, doar cu condiția să-și exercite obligațiunile de serviciu conform fișei de post”.
Zarurile au fost aruncate. Ce urmează?
”Acum, de cînd am demisionat, am de gînd să încep totul de la început. Am licență de avocat și planific să mă lansez în avocatură”, și-a împărtășit planurile de viitor fosta șefă a secretariatului Judecătoriei Călărași. În același timp, ne-a comunicat că intenționează să ducă pînă la capăt toate procesele legale privind discriminarea ei la fostul loc de muncă. În acest sens, Tatiana Chiriac a depus o plîngere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității, iar audierile au fost stabilite pentru data de 1 iunie, ora 13.00.
Acest material apare în cadrul Proiectului „Integrarea abordării bazate pe drepturile omului în mass-media prin intermediul metodei ”storytelling”, cu participarea persoanelor supuse discriminării din regiunea transnistreană și UTA Gagauz-Yeri”, implementat de Centrul Media din Tiraspol, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Egalitate și Participare Civică. Opiniile exprimate în articol apartin autorului și nu reflectă neapărat poziția Fundației.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *