Bucurie mare. Ploile au readus ciupercile în pădure

În fotografie: Hribii albi din pădurile nisporenene Fotografie: Vasile Mîrza

În fotografie: Hribii albi din pădurile nisporenene Fotografie: Vasile Mîrza
În fotografie: Hribii albi din pădurile nisporenene
Fotografie: Vasile Mîrza

Hribi mari, de pînă la un kilogram greutate, au reapărut în pădure. Este adevărat, trebuie să parcurgi kilometri întregi și, pe deasupra, să mai ai și mare noroc ca să dai de ei. Dar important e că au apărut.
Pe 1 iunie, imediat ce au contenit ploile, Vasile Mîrza, inginer regenerarea pădurii la Întreprinderea silvică ”Nisporeni-Silva”, mare amator de ciuperci, a luat-o prin păduri în căutarea ciupercilor. A făcut o cale lungă, cutreierînd în lung și-n lat pădurea, ca, într-un final, să aibă parte de o surpriză de proporții. După ce a parcurs vreo 15 kilometri, iată că a găsit ceea ce a căutat – o poieniță de hribi albi. Unul mai frumos decît altul. Unul mai mare decît altul. Nu s-a putut stăpîni să nu-i fotografieze, mai ales că, în ultimii ani, din cauza secetei, hribii au devenit o raritate prin păduri.
”Cea mai mare ciupercă cîntărea aproximativ un kilogram!”, ne-a spus Vasile Mîrza, după care a exclamat: ”A fost o bucurie mare să găsesc așa ciuperci”.
Cum să nu fie mare bucuria, dacă, în sfîrșit, după ani și ani, a dat de aceste faimoase ciuperci. Și ce mai tocăniță a gătit din ele! A reușit să împlinească pofta tuturor membrilor familiei sale, de altfel, destul de numeroase.
Iată că și în pădurile noastre, din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, au răsărit ciupercile, iar pe potecile din pădure își fac apariția tot mai des culegătorii de ciuperci. Ce mai bucurie pe capul lor, dacă pe lîngă popinci și pituște, ciupercile cele mai răspîndite în pădurile noastre, au norocul să mai găsească și cîte un hrib alb.
Vasile Mîrza susține că, deocamdată, hribii se întîlnesc rar în pădure. ”Aceste ciuperci cresc mai mult în pădurile de fag”, explică dînsul. Și totuși, în unele locuri își fac apariția.
Silvicultorii afirmă că e posibil ca hribii albi să răsără într-un număr mai mare, dacă vom avea parte de zile însorite, după ploile din ultima păerioadă. Or, se știe bine că umiditatea și căldura reprezintă condițiile optime de creștere și dezvoltare a ciupercilor, inclusiv a hribilor albi.
Ce alte beneficii au adus ploile recente pădurilor? Specialiștii în domeniu, într-un glas, au afirmat că efectele sînt doar pozitive. Mai că nu au adus ode ploilor.
Vasile MÎRZA,
inginer regenerarea pădurii la Întreprinderea Silvică ”Nisporeni-Silva”:
Pădurea, dacă ar avea gură, ar spune, cu siguranță, cît de mult se bucură de ploile din ultima perioadă. De fapt, acest lucru se observă de departe, după culoarea de un verde intens pe care l-a obținut pădurea. Parcă a înviat natura și, odată cu ea, de precipitații ne-am bucurat și noi, silvicultorii.
Pe de altă parte, buruienile care cresc foarte repede ne cam taie din bucurie, pentru că vom avea mult de lucru. Buruianul a răbufnit repede după ploi. În pepiniera noastră puieții de un anișor nici nu se văd din buruian. În aceste zile vom merge acolo să începem lucrările de combatere a lor. Vreau să spun că munca noastră s-a ușurat cu mult față de zece ani în urmă, căci multe lucrări sînt mecanizate. Au mai apărut și multe chimicale de combatere a buruianului și dăunătorilor. Așa că sapa deja o folosim mai rar și mai puțin.
Dacă să revenim la efectul ploilor asupra pădurii, voi spune că, spre bucuria noastră, pădurea și-a făcut și o mică rezervă de apă, ceea ce va favoriza creșterea și dezvoltarea ei în continuare.
Victor GORINCIOI,
inginer pază și protecția pădurii la Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură ”Silva-Centru” Ungheni:
Chiar în acest moment, mă aflu în pădurea din zona Cornești-Bahmut. Pot să vă spun în cunoștință de cauză, de la fața locului, că efectul ploii asupra pădurii este impresionant. Totul în jur parcă a înviat. Ne bucurăm foarte mult că a plouat. Nici nu se pune în discuție necesitatea acestei ploi pentru pădurile noastre, care, se știe bine, au început să se usuce în ultimii ani din cauza secetei interminabile.
Acum, însă, pădurea și-a făcut o mică rezervă de apă. Ce-i drept, deocamdată, nu am siguranța că solul a acumulat cantitatea de apă necesar. Totuși, e bine și atît cît este.
În general, pentru pădure aceste ploi au fost mai mult decît binevenite.
Victor CHICU,
șeful Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Călărași:
Ploile din ultima perioadă au avut un efect mai mult decît pozitiv asupra pădurii. Se dezvoltă culturile silvice, fauna și flora. Dar… odată cu acestea se dezvoltă și buruianul. Așa că în zilele imediat următoare vom fi nevoiți să începem lucrările repetate de îngrijire a culturilor silvice, să începem prășitul. Muncitorii silvici vor prăși în special pe plantațiile tinere de salcîm, pe care le-am înființat toamna trecută pe terenurile degradate ale primăriilor din raion.
Într-un cuvînt, avem de lucru suficient, dar asta ne bucură, pentru că cum am spus: ploile sînt mereu binevenite în pădure. Mai ales că am avut noroc de niște precipitații liniștite și fără calamități. Nu știu, nu pot enunța nici un efect negativ care ar fi adus ploaia din aceste zile.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *