”Frămîntări din morminte” ale lui Mihai Doloton

carte cal (2)
Eveniment deosebit la biblioteca ”Grigore Vieru” din Călărași pe 20 aprilie. Tînărul scriitor călărășean, Mihai Doloton, și-a lansat cea de-a doua sa carte, întitulată: ”Frămîntări din morminte”. Semnificativ este faptul că lansarea s-a produs cu prilejul Zilei internaționale a cărții și dreptului de autor.
Au venit la bibliotecă, în acea zi, tineri de la instituțiile de învățămînt din raion, bibliotecari, profesori. Cu toții au fost martorii acestui eveniment important pentru tînărul scriitor. Ulterior, Mihai Doloton a declarat pentru ”Expresul”: ”A fost o atmosferă de sărbătoare”.
Nu am ezitat să-l luăm la întrebări.
– De unde vine această pasiune de a scrie versuri?
– Nu știu. Nu mă trag dintr-un neam cu aptitudini în ale scrisului. Vă pot spune cu certitudine că, atunci cînd scriu versuri, mă desprind parcă de lumea reală și intru într-o lume a mea.
Are 27 de ani, este originar din Călărași, a făcut Colegiul pedagogic din orașul natal, apoi Facultatea de geografie. Deocamdată, nu lucrează nicăieri. ”Sînt șomer cu acte în regulă”, ne-a spus.
– De unde și pînă unde ”Frămîntări din morminte”?
– Îmi place mult George Bacovia, sînt impresionat de simbolism. Probabil, acest fapt și-a lăsat amprenta. Anterior, în anul 2014, am lansat prima mea carte, care se numește ”Nopți albe”.
Dar să revenim la ”Frămîntări din morminte”. Cartea conține 80 de poezii, iar ”versurile simbolistice sînt foarte muzicale”, susține autorul. Prima poezie din carte, întitulată ”Prieten drag”, este dedicată tuturor cititorilor săi.
– Ce sfaturi le-ați da cititorilor dumneavoastră atunci cînd iau această carte în mînă?
– Să acorde atenție fiecărei poezii, fiecărui vers, să încerce să pătrundă în esență, deoarece fiecare poezie are un farmec aparte.
– Este scump să editezi, la ora actuală, o carte?
– Foarte scump. Prin editarea și vînzarea cărților nu poți să te îmbogățești. Ceea ce fac eu, fac din plăcere.
A lucrat timp de nouă luni asupra poeziilor incluse în cartea respectivă. A muncit mult la fiecare vers. Ne-a mărturisit că în permanență are asupra sa caietul cu notițe și pixul, căci nu se știe niciodată unde te poate găsi muza.
Îl salvează și telefonul mobil. Atunci cînd îi vine inspirația, notează și aici versurile sale. Și mai există o variantă. ”În cel mai rău caz, mă strădui să memorez versurile, tot repetîndu-le, pînă ajung să le notez”, spune.
Culegerea de versuri ”Frămîntări din morminte” a fost editată într-un tiraj de doar 100 de exemplare și poate fi procurată direct de la autor. Cei ce vor să ia cunoștință de versurile tînărului călărășean o pot face și la bibliotecă.
”Bucură faptul că generaţia tînără ştie să-şi aleagă priorităţile, să crească spiritual şi prin intermediul cărţii, pentru a fi, în continuare , sabia şi scutul ţării”, menționa Margareta Florea, profesoară de limbă și literatură română la Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Călărași cu referire la Mihai Doloton.
Apropo, tînărul nu are de gînd să se oprească aici. Ne-a mărturisit că lucrează, în prezent, asupra unei noi cărți, care va include muzică instrumentală pentru acordeon, el avînd calificarea de profesor de acordeon.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *