Boroane și cotiugi alături de tractoare și combine

Imagine-simbol

Imagine-simbol
Imagine-simbol

Un muzeu al tehnicii agricole va apărea, în acest an, la Pîrlița. Va fi primul muzeu de acest gen din Republica Moldova.
”Fiind în Europa, am văzut numeroase muzee de mașini vechi, de utilaje agricole, unde oamenii au posibilitatea să ia cunoștință de istoria strămoșilor. Cu ce este bogată și puternică o națiune? Cu trecutul său”, a menționat Nicanor Buzovoi, președintele Asociației producătorilor de cereale din Republica Moldova, directorul SRL ”Agrosfera” din Pîrlița, inițiatorul acestui muzeu.
Potrivit dînsului, aici se vor regăsi utilaje agricole din toate timpurile, începînd cu cotiugi și boroane de lemn și terminînd cu tehnică mult mai modernă. ”Vom aduna utilaje și tehnică agricolă din tot raionul, chiar și din republică”, a specificat Nicanor Buzovoi.
De notat că inițierea și amenajarea muzeului respectiv se datorează unui proiect ambițios, ”Dezvoltarea activității non-agricole în localitățile rurale din raionul Ungheni”, finanțat de Programul de Asistență a Poloniei prin Fundația Pădurii ”Romincka”.
”Acest proiect reprezintă a doua etapă a primului proiect realizat la Ungheni, privind identificarea potențialului turistic din raion, în cadrul căruia a fost construită o terasă, un traseu interior în Rezervația ”Plaiul fagului”. Ne bucurăm că are continuitate”, a menționat și Ludmila Ursatiev, coordonator de proiect la Agenția pentru Dezvoltarea Regională și Integrarea Europeană – ADRIEU.
Ulterior, va fi renovată și așa-numita casă a lui Bodiul din Rezervația ”Plaiul Fagului”, va fi construită o piață țărănească la Sculeni. ”Toate aceste obiective vor crea precondiții pentru inițierea unui itinerar turistic, pentru o viitoare conectare transfrontalieră  spre județul Iași, dar și spre raionul Călărași, celebru prin mănăstirile sale”, a mai spus Ludmila Ursatiev.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *