Vaccinarea între bine și rău

Imagine simbol: emmazeicescu.ro

Imagine simbol: emmazeicescu.ro
Imagine simbol: emmazeicescu.ro

În ultimii 20 de ani, în raionul Călărași nu a fost înregistrat nici un caz de poliomielită, tetanos, difterie, rujeolă, rubeolă sau alte forme de infecții, susțin specialiștii de la Centrul de Sănătate Publică (CSP). Și asta, datorită vaccinurilor aplicate populației.
Activitățile în acest sens continuă. În perioada 24-30 aprilie, Săptămîna Europeană a Imunizărilor a fost la ea acasă la Călărași. Specialiştii de la CSP, în comun cu medicii de familie din raion, au desfășurat numeroase acțiuni de informare și promovare a imunizărilor.
Astfel, la Horodiște s-a desfășurat o întîlnire cu părinții copiilor din localitate. ”Nici un copil nu ar trebui să fie privat de dreptul de a fi vaccinat din motive neîntemeiate…” – acesta a fost subiectul discuțiilor de aici. ”Părinților li s-a explicat care este siguranţa şi calitatea vaccinurilor,  dar li s-a vorbit și despre reacțiile adverse postavaccinale ”, a menționat Vera Lefter, medic epidemiolog la CSP Călărași. Potrivit dînsei, la Horodiște, deocamdată, nivelul vaccinării copiilor lasă de dorit, chiar dacă accesul la imunizări este gratis și accesibil.
Există probleme de acest gen și în alte localități din raion, ceea ce, susțin specialiștii, nu asigură un scut sigur de protecție a populației. Unii părinți refuză să-și vaccineze copiii, din cauza unei imagini negative a imunizărilor, care s-a format în internet și pe rețele de socializare. Dar și lucrătorii medicali poartă o parte din vină, afirmă Vera Lefter, căci, în multe cazuri, nu discută suficient cu părinții, nu comunică, nu le explică despre avantajele imunizării, axîndu-se doar pe contraindicațiile medicale.
Celor prezenți la întîlnirea de la Horodiște li s-au adus și un exemplu relevant. Grație vaccinărilor contra gripei, a scăzut numărul de bolnavi cu semne suspecte la gripă, inclusiv cu complicații grave.
La final, în semn de recunoştinţă pentru buna colaborare şi sprijin acordat protejării copilului, prin vaccinări, cîteva mămici au primit diplome de mulțumire.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *