Nu e complicat să deschizi o afacere la Călărași

În fotografie: Alina Stăvilă la muncă Foto: Natalia Junghietu

O călătorile la Brașov a făcut-o să-și de seama ce își dorește: o covrigărie. De ce? ”Pentru că acolo, la orice colț, este cîte o covrigărie”, povestește Alina Stăvilă, o tînără antreprenoare din Călărași. Jurist de profesie, a prins și arta aluatului.

”La gura cuptorului” din Călărași poți găsi orice: și covrigi, și plăcinte, și pizza. ”Am vrut să deschidem un local mai special. Pe lîngă covrigi, am decis să facem și plăcinte, pentru că moldoveanului ia-a plăcut dintotdeauna. Apoi, am văzut că nicăieri în oraș nu se vinde pizza la felie. Am decis s-o facem noi”, spune Alina. Acum, aici găsești și cafea naturală, și un ceai de calitate. ”Mai avem multe idei, rămîne doar să le punem în practică”, punctează dînsa.

Fiind întrebată dacă s-a confruntat și cu unele dificultăți la deschiderea propriei afaceri, a răspuns scurt: ”Nu a fost complicat. În prezent, e mai puțină birocrație”, după care a recunoscut: ”Pentru început, am luat totul în șagă. Am făcut, împreună cu soțul, așa cum am considerat noi mai bine. Dar, cînd au venit inspectorii de la Centrul Sănătate Publică să ne emită autorizația, totul s-a schimbat radical. Am înțeles ulterior că a fost spre binele nostru, pentru că doar așa ne-am corectat greșelile și ne-am ușurat activitatea”.

Alina susține că este foarte important să ai răbdare, mai ales în primele zile, cînd unii vin cu mesaje de susținere, iar alții cu mesaje mai puțin plăcute. ”Am plîns foarte mult la început. Îmi doream, în primele zile, să renunț, să închid totul. Pînă la urmă, critica m-a făcut mai puternică”, a recunoscut tînăra.

Iată că, în jumătate de an, a reușit să pună pe picioare o mică afacere. Clienții pășesc pragul cafenelei zilnic, ieșind satisfăcuți de gustul produselor pe care le-au gustat aici. Alina lucrează cot la cot cu cele patru angajate. ”În primele două săptămîni, am experimentat fel de fel de rețete. Îmi spuneam că știu cum se fac plăcintele, sau pizza, și le făceam ca acasă. Dar nu era chiar așa. Am tot schimbat rețetele zilnic, ca să ajungem la un produs gustos. Ne-a reușit”, spune. Acum este satisfăcută de rezultatul muncii ei.

Totuși, își dorește să devină avocat. În scurt timp, va primi licența și speră că își va începe o nouă carieră. ”Nici pentru o secundă, nu m-am gîndit să las acest domeniu”, afirmă.

Și cafeneaua va continua să activeze. Dacă vrei, le reușești pe toate.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *