Defrișări în masă sau tăiere sanitară?

Imagine: albasat.md

Imagine: albasat.md
Imagine: albasat.md

Parcul de cultură românească ”Fîntîna Mare” din Iurceni, locul unde, de mai  bine de două decenii, are loc vestitul Bîlci al olarilor, a rămas fără aproape 100 de copaci. Arborii au fost defrișați la indicația autorităților locale.
Acțiunea respectivă l-a nemulțumit, în mod special, pe consilierul local Ion Teleman, care a declarat pentru postul de televiziune local, Albasat TV, că s-a produs o crimă ecologică.
”Parcul a fost un colțișor de rai pentru iurceneni, iar actualul primar a distrus această minune”, a spus dînsul, specificînd că au fost tăiați toți copacii laolaltă: și tineri, și bătrîni, astfel că terenul a fost lăsat gol și expus riscului de alunecări.
Primarul Ion Bocan nu a întîrziat să vină cu o explicație. Potrivit dînsului, defrișările au fost legale, iar în parc au fost tăiați doar copacii bătrîni, care puteau să se prăbușească în orice moment și reprezentau un real pericol pentru cei ce veneau după apă la fîntîna din zonă.
”Credeți că într-o comunitate cu peste două mii de cetățeni este chiar atît de simplu să tai copacii așa, fără nici un motiv?”, a întrebat dînsul, după care a continuat: ”Doamne ferește dacă ar fi căzut vreun copac peste cineva. Atunci, cu siguranță, toată presa ar fi fost la poarta primarului și nicidecum la poarta domnului Teleman, care, din cîte înțeleg, urmărește alte scopuri”.
Primarul a explicat că defrișările s-au făcut urmare a deciziei consiliului local, în baza  autorizației eliberate de către Inspectoratul ecologic. Dînsul a precizat că o parte din masa lemnoasă adunată de pe urma defrișărilor a fost vîndută, iar restul a fost depozitată la primărie. În prezent, se lucrează asupra elaborării unui proiect de reamenajare a acestui parc, în vederea obținerii unei finanțări externe. Astfel va fi posibilă plantarea unor pomi decorativi, amenajarea parcului ca la carte.
De notat că Parcul de cultură românească ”Fîntîna Mare” are o suprafață de circa 0,8 hectare. Aici cresc, preponderent, copaci de salcîm, salcie și plop.defrisare Fintina Mare defrisare Fintina Mare2


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *