În căutarea ”fraților” de peste Prut

Imagine simbol

Imagine simbol
Imagine simbol

24 de primari din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași au mers să-și caute frați peste Prut. S-a întîmplat pe 10 aprilie. Alături de alte sute de primari, s-au deplasat la București, la o Conferință a reprezentanților comunităților locale din România și Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Platforma Unionistă ”Acțiunea 2012” și a avut ca scop inițierea acțiunilor de înfrățire între localitățile de pe ambele maluri ale Prutului.
Deși, inițial, ne-a fost cam greu să stabilim cîți primari din cele trei raioane și cine anume a mers la acea conferință, în cele din urmă, totuși, am reușit.
NISPORENI
Din raionul Nisporeni s-au deplasat la București șase primari din: Ciorești, Șișcani, Mărinici, Zberoaia, Bălăurești și Nisporeni. Așa, cel puțin, ne-a comunicat Valeriu Guțu, primarul de Ciorești.
”Inițial, era vorba să comandăm cîte un autocar pentru fiecare raion. Apoi, am convenit cu colegii primari din raioanele Hîncești și Ialoveni să mergem într-un autocar comun”, a făcut o remarcă primarul de Ciorești. Dînsul a subliniat că, deocamdată, primarii prezenți la eveniment, au semnat declarații de intenție pentru demararea procedurilor de înfrățire. Aceste documente trebuie să treacă prin consiliile locale ale localităților care doresc să se înfrățească și numai după aceasta se va trece nemijlocit la încheierea acordurilor de colaborare.
”Eu, personal, am semnat un document de acest gen cu comuna Tunari, județul Ilfov”, a spus Valeriu Guțu. Dar, surpriză! A primit o scrisoare de la omologul său, prin care acesta îl anunță despre demararea alegerilor locale în România, astfel că vor reveni la toate înțelegerile făcute la București abia peste două luni, după alegeri. Cu toate acestea, primarul de Ciorești rămîne optimist și își pune mari speranțe într-o ulterioară înfrățire cu comuna Tunari. ”Nu știu ce cred alți colegi, dar eu văd, prin aceste acorduri de înfrățire, o oportunitate de dezvoltare pentru satele noastre”, a punctat Valeriu Guțu.
UNGHENI
Sergiu Bodrug, primarul de Măgurele, ne-a comunicat că s-a deplasat la București alături de alți nouă primari din raionul Ungheni. Este vorba de primarii din: Cornova, Năpădeni, Boghenii Noi, Rădenii Vechi, orașul Cornești, Negurenii Vechi, Măcărești, Morenii Noi și Ungheni. De fapt,  Ungheniul a fost reprezentat de către viceprimarul Petru Langa.
”Eu am reușit să semnez o declarație de intenție de înfrățire cu comuna Lipănești, județul Prahova”, ne-a spus primarul de Măgurele, precizînd că, după ce a revenit acasă, a decis să trimită o scrisoare de intenție și comunei Măgurele din același județ, Prahova.
Dînsul ne-a explicat și de ce a ales localități din Prahova pentru a se înfrăți: ”Pentru că Produsul Intern Brut (PIB) al județului Prahova care, ca suprafață, este cam cît sudul Republicii Moldova, e mai mare decît PIB-ul țării noastre. Pentru că la ei se fac investiții foarte bune, infrastructura este bine dezvoltată, au o legislație bine pusă la punct, iar rata șomajului e de doar 0,03 %”.
Într-un cuvînt, satul ar avea ce învăța de la ”frații” lor de peste Prut.
”Rămîne doar ca cele scrise pe hîrtie să le transpunem în practică”, a punctat, la final, edilul.
CĂLĂRAȘI
Raionul Călărași a fost reprezentat la București de opt primari, din: Sadova, Sipoteni, Păulești, Dereneu, Vărzăreștii Noi, Nișcani, Bahmut și Călărași. Spre deosebire de vecinii ungheneni și nisporeneni, în fruntea delegației călărășene s-a aflat însuși președintele raionului, Sergiu Artene.
Potrivit dînsului, numărul primarilor călărășeni prezenți la Conferința autorităților locale de pe ambele maluri ale Prutului ar fi putut fi mult mai mare, dacă nu se întîmpla o confuzie. ”Invitațiile pentru  mulți dintre primari au venit prin poșta electronică în spam, astfel că mulți dintre ei, pur și simplu, nu le-au văzut și nu au completat chestionarul care se cerea”, a  explicat Sergiu Artene.
Din spusele dînsului, majoritatea primarilor din raionul Călărași au semnat declarații de intenție pentru demararea procedurilor de înfrățire, iar cei care nu au reușit să o facă, vor mai avea o șansă, cel mai probabil, la vară, la o conferință similară, care se va desfășura la Chișinău.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *