Cinci kilograme de timp, vă rog

Ala MutilicaA apărut o mișcare nouă – futuristă. Potrivit revistei The Futurist, oamenii lucrează mai mult, vor cît mai mulți bani. Dar, în țările dezvoltate oamenii au avut și în trecut mulți bani și au cumpărat mai multe lucruri, astfel că epoca de consum a ajuns la saturație. Acum, în secolul al XXI-lea, ei preferă, în loc de cîștiguri mari, să-și petreacă mai mult timp cu familia și prietenii.
O altă evoluție pe care o subliniază revista, este problema copiilor din întreaga lume – hiperactivitate și deficit de atenție. Deoarece părinții sînt ocupați, copiii petrec mai mult timp la calculator și televizor. În aar liber – aproape deloc. De aceea lipsește concentrarea și creativitatea. Această situație va apărea ca o problemă serioasă de sănătate în anii următori, dacă nu se vor lua măsurile cuvenite.
Un alt mare ”plus” – vîrsta de pensionare va crește. De ce? Oamenii vor acorda o atenție mai mare sănătății și astfel își vor prelungi viața, ceea ce va duce la conceptul de schimbare a vîrstei de pensionare. Or, oamenii încep să trăiască perioada cea mai productivă a carierei lor după 50-60 de ani. Și cea mai importantă descoperire! În viitor, toată lumea va fi mai inteligentă! Așa că, în următorii 25 de ani, păzea!
Citeam toate acestea și mă umfla rîsul. Americanii ar fi trebuit să facă cercetări în Moldova și atunci aș fi văzut eu ce mai scriau. Dacă la ei, peste 25 de ani, se vor schimba multe, la noi deja  schimbările sînt vizibile. Ne vom pensiona după 60 de ani, nu pentru că sîntem foarte deștepți, ci ca să nu mai ajungem să primim acei bănuți din pensie, pentru a supraviețui. Eu aș fi de acord ca acum, cît mai sînt în putere, să-mi iau jumătate din salariu în… timp. Îmi și inchipui situația la bancă – Vă rog, 5 kilograme de timp!
”Un om veni tîrziu acasă de la muncă, obosit şi iritat, găsindu-şi fiul în vîrstă de cinci ani aşteptîndu-l la uşă. ”Tati, pot să-ţi pun o întrebare?”. ”Da, sigur, ce este?”. ”Tati, cîţi bani faci într-o oră?”.
Bărbatul răspunse furios: ”Asta nu e treaba ta! Ce te face să întrebi asemenea lucru?”. Copilul, senin, îi spuse: ”Doar vreau să ştiu. Te rog, spune-mi, cîţi bani faci într-o oră?”. ”Dacă tot vrei să ştii, fac 20 de dolari pe oră”. Copilul continuă: ”Tată, pot să împrumut 10 dolari?”. Tatăl, și mai furios: ”Dacă singurul motiv pentru care ai vrut să ştii cîţi bani fac este ca să-ţi împrumut cîţiva, pentru a-ţi cumpăra o jucărie sau alte lucruri, atunci du-te direct în camera ta şi culcă-te! Gîndeşte-te de ce eşti aşa egoist. Muncesc ore grele şi lungi zilnic şi nu am timp pentru asemenea jocuri copilăreşti”.
Băieţelul a mers în camera sa şi a închis uşa. Omul s-a aşezat şi a început să se enerveze şi mai tare. Cum îndrăznise băiatul lui să îi pună asemenea întrebări doar pentru a obţine nişte bani? După o oră, s-a calmat şi a început să se gîndească la faptul că poate s-a comportat cam dur cu fiul său. Poate chiar era ceva ce trebuia cumpărat cu cei 10 dolari, iar el nici măcar nu ceruse bani aşa des.
Omul veni la uşa camerei băieţelului şi o deschise. ”Ai adormit, fiule?”, a întrebat. ”Nu, tati, sînt treaz”, răspunse băiatul. ”A fost o zi lungă şi mi-am vărsat furia pe tine. Iată cei 10 dolari pe care i-ai cerut!”. Băieţelul a sărit în picioare radiind: ”O, tati, mulţumesc!”. Apoi, căutînd sub perna sa, scoase nişte bancnote mototolite. Omul, văzînd că băiatul avea deja bani, a început să se enerveze iar. Băieţelul şi-a numărat banii încet, apoi s-a uitat la tatăl său.
”De ce doreşti mai mulţi bani dacă deja ai cîţiva?”, a murmurat tatăl. ”Deoarece nu aveam destui, dar acum am”, a răspuns băieţelul, apoi a continuat: ”Tati, am 20 de dolari. Pot cumpăra o oră din timpul tău?”.
Morala: Petrece timpul cu cei care au nevoie de tine. Gîndește-te cît valorează o oră din viață și dăruiește-o celor care au nevoie de tine, căci mai apoi poate fi tîrziu.
Ala Mutilica


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *