Cine a zis că e nevoie de o minte sănătoasă într-un corp sănătos?

Lucia BacaluUngheneanul Constantin Bejenaru, primul și, deocamdată unicul campion la box între profesioniști, a mai repurtat o victorie răsunătoare la finele săptămînii trecute. A 11-a sa victorie la profesioniști! L-a aplaudat o lume întreagă, nu și acasă la el, în Republica Moldova.
Ați auzit cumva la vreun post de televiziune de pe la noi o știre despre victoria lui Constantin Bejenaru, despre prestația sa din ultimii ani? Eu – nu. Am urmărit cu atenția pînă și ultima ediție a Săptămînii sportive de la postul public de televiziune. Nici un cuvînt despre Constantin. În schimb, s-a discutat despre un turneu de fotbal pentru copii de la Soroca, despre boxerii moldoveni care nu au reușit să se califice la Jocurile Olimpice, despre maratonul de săptămîna trecută. La alte posturi de televiziune, în prim plan a ajuns – pînă și la sport! – președintele Parlamentului, Adrian Candu cu fiul său minor. Doamne, cîtă zarvă, cîtă gălăgie! Mai că nu am crezut că oficialul chișinăuean se reprofilează. Mai știi, ajunge vreun campion și el. A ieșit omul la start în cadrul turneului internațional de maraton din Chișinău. Să fie arătat la televizor, probabil. I se pare oare că prea puțin se vorbește de el? De alergat nu prea a alergat. În schimb, a devenit vedeta zilei. Ce mai, ca la moldoveni. Nu știu ce să zic altceva.
Iar despre un adevărat sportiv, care este și mesagerul Republicii Moldova în toată lumea – nimic. Și cînd te gîndești că el, campionul nostru, oriunde ar fi, promovează țara sa de baștină. Te trec fiorii și îți vine să te ridici în fața lui, cînd auzi cum este prezentat: ”Constantin Bejenaru, from Moldova!”. Iar pe tricoul său, chiar lîngă inimă, vezi, mai întîi de toate, drapelul de stat al Republicii Moldova, apoi al SUA – țara unde e stabilit cu traiul și unde se antrenează; și al României – țara care l-a adoptat, a investit în el și l-a pregătit pentru noi și noi victorii.
Iar noi? Ce facem noi? Îl neglijăm în totalitate.
Îmi amintesc ce reportaje realizau televiziunile din România atunci cînd Mihai Leu, Leonard Doroftei sau Lucian Bute, campionii la box între profesioniști aveau meciuri. Reporterii mergeau cu camerele de luat vederi la ei acasă, îi prezentau pe părinți, pe primii lor antrenori, discutau cu specialiști în domeniu, analizau fiecare meci al lor.
Televiziunile noastre nu au timp și nici inspirație pentru așa ceva. Politica e în prim plan, căci prin politică putem manipula și prosti pe oricine. Iar sportul… Sportul trebuie împins undeva, într-un colț. Cine a zis că e nevoie de o minte sănătoasă într-un corp sănătos? Anticii. Știau ei bine că, antrenînd corpul, antrenezi și minte. Știu și ai noștri, doar că nu au nevoie nici de corpuri sănătoase, nici de minți sănătoase. La ce bun? Mai bine prostiți și în întuneric, cu o mulțime de boli pe cap. Așa ne vor mai marii zilei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *