În bibliotecă – o școală. O școală a diabetului

Imagine: ziarulnational.md

Imagine: ziarulnational.md
Imagine: ziarulnational.md

Biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” din Călărași a lansat un nou serviciu, întitulat ”Școala diabetului”. Evenimentul s-a produs pe 7 aprilie, de Ziua mondială a sănătății, care, în acest an, a avut genericul ”Învinge diabetul”.
Sala de lectură de aici a fost neîncăpătoare în acea zi. Au venit peste 100 de persoane, atît dintre cele care suferă de diabet zaharat, cît și reprezentanți ai instituţiilor publice raionale partenere sau, pur și simplu, cetățeni interesați.
Vicepreşedinta raionului Călăraşi, Zinaida Tulbu-Bădărău, a dat o înaltă apreciere iniţiativei bibliotecii de a crea acest serviciu inovativ care, potrivit dînsei, va aduce multă lumină în prevenirea şi combaterea diabetului zaharat.
”Ne propunem să informăm oamenii despre această maladie care, în ultimii ani, avansează cu pași rapizi și întinerește tot mai mult”, a menționat și directoarea bibliotecii, Galina Agafița, după care a concretizat: ”Cel bolnav trebuie să știe cum să se alimenteze, cum să mențină boala în frîu, iar cel sănătos trebuie să știe cum s-o prevină”.  Dînsa a explicat și de unde vine ideea creării serviciului respectiv: ”Este o problemă gravă. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, doar în 2015 au murit în lume peste cinci milioane de oameni. Am considerat că este necesar și oportun să avem o Școală a diabetului”.
Săptămînal, la bibliotecă vor fi organizate instruiri cu diferite categorii de persoane, dar și diverse activități care vor facilita comunicarea între persoanele bolnave de diabet.
De menționat că biblioteca din Călărași nu e la prima experiență de acest gen. Cu 12 ani în urmă, aici a fost deschis un Centru de informare și documentare în domeniul medicinei. De atunci, au loc periodic diverse activități tematice.
Cineva ar putea să se întrebe: de ce la bibliotecă? Galina Agafița are răspunsul: ”Pentru că biblioteca este un centru de informare, documentare, instruire și dezvoltare a serviciilor noi, în funcție de necesitățile comunității. În ceea privește Școala diabetului, am considerat că este problema numărul unu la moment”.
La ora actuală, în evidența medicilor călărășeni se află peste 1400 persoane cu diabet zaharat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *