Banii tăi | Cît de important este ca primăria să se consulte cu cetățenii? Concluzia: Foarte important!

Imagine simbol: publika.md

Imagine simbol: publika.md
Imagine simbol: publika.md

Proiectul „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, finanțat de Ambasada Marii Britanii la Chișinău din Fondul pentru Bună Guvernare, este unul foarte important pentru Călărași, mai ales că toți cei care s-au expus mai jos susțin că cetățenii trebuie să fie informați despre tot ceea ce ține de investiții capitale, dar și bani publici.
Le-am adresat două întrebări, iar fiecare intervievat a răspuns scurt, clar și cuprinzător.
Cum credeți, cît de important este ca primăria să se consulte cu cetățenii cum să distribuie banii publici?
Valeriu Gorincioi, președinte ONG ”Vademecum”:
Ar fi foarte important, dacă primăria ar dispune de mijloace financiare importante. Ceea ce avem e doar o politică de supravețuire. Iar proiectele care există, vorbim de apă sau canalizare, sînt realizate la inițiativa și cu contribuția cetățenilor. Autorii Planului Urbanistic General au estimat că, pentru a avea un oraș european, ar fi nevoie de 50 de bugete anuale. Cred că participarea la mai multe proiecte-investiții, dar și implicarea cetățenilor ar putea să producă schimbarea.
Carolina Trigub, preşedinta ONG ”Progeneva”:
Dacă, cel puțin, tindem spre o țară civilizată, atunci primăria Călărași, cît și consilierii locali, ar trebui să întrebe cetățenii ce este prioritar pentru ei și care ar fi prima necesitate pentru dezvoltarea orașului. Or, societatea civilă în țările dezvoltate are un rol major în acest sens. Cred că ar fi necesară crearea unui grup de lucru din reprezentanți ai societății civile pentru a vedea cît de transparent sînt utilizați banii publici.
Nicolae Rozembac, consilier orășenesc:
Este important ca primăria să se consulte cu cetățenii cum să distribuie banii publici. În acest sens cel mai ușor este de organizat consultări publice. Ai stabilit problema, ai făcut-o publică, inclusiv  pe site-ul primăriei și pe rețelele de socializare, și cetățeanul are deja posibilitatea de a se expune. Este importantă orice părere, fie că e una sau mai multe. Dacă, spre exemplu, sînt zece opinii, atunci poți să le analizezi pe toate, după care să ajungi la concluzia optimă.
Iacob Mîndrescu, consilier orășenesc:
Este o idee foarte bună, dat fiind faptul că majoritatea cetățenilor sînt în lipsă de informații. Eu cred că ar trebui să facem cît mai multe anunțuri, pentru ca oamenii să se implice mai activ nu doar atunci cînd au probleme personale. Dacă cetățenii nu vin la primărie, ar fi bine să ieșim noi în teritoriu, pe sectoare. În campania electorală am mers din poartă în poartă, după care, pentru patru ani de zile, cam uităm de ei. Dar prezența noastră în teritoriu este foarte importantă, pentru că fiecare sector are anumite probleme și numai așa am putea afla în ce pot fi investiți banii.
Alina Stăvilă, antreprenoare:
Eu cred că este foarte important ca primăria să facă primul pas în întîmpinarea tinerilor. În prezent, tinerii au frică să se implice în activitățile de zi cu zi. Cred că, dacă primăria i-ar încuraja, inclusiv pe tinerii antreprenori, atunci ar fi altfel, iar orașul s-ar dezvolta altfel.
Aurica Amariei, locuitoare a orașului:
Eu cred că este foarte importantă consultarea cetățenilor în gestionarea banilor publici. Sînt diverse metode: sondaje, chestionare, audieri publice, ședințe deschise anunțate și mediatizate la toate nivelurile.
Care, în opinia dumneavoastră, ar fi necesitățile majore de investiții capitale în orașul Călărași?
Valeriu Gorincioi:
Primordială ar fi investiția banilor în drumuri,în sistemul de apeduct și canalizare, care au o uzură de peste 50 %. Dar și în crearea unor noi locuri de muncă, și în modernizarea grădinițelor și școlilor.
Carolina Trigub:
Investiții majore? Ar trebui să se facă multe în Călărași! Cred că ar fi bine să se lucreze la îmbunătățirea calității apei, la prelucrarea gunoiului. După părerea mea, prioritar ar fi construirea unei stații de prelucrare a deșeurilor. Ar fi binevenită și o clădire pentru parcarea automobilelor, ca în țările europene. Și o grădiniță nouă, căci numărul nou-născuților a crescut, ceea ce este foarte bine. Pentru a stimula tinerii să nu plece din oraș, trebuie de investit în crearea locurilor de muncă. Ar trebui de renovat și teatrul de vară din parcul central.
Nicolae Rozembac:
Dacă e să vorbim de investiții, cred că cel mai important lucru acum pentru locuitorii orașului Călărași este apeductul și canalizarea, după care urmează reparația drumurilor și iluminatul public. Ceea ce cred eu că s-ar mai putea de făcut este un studiu de fezabilitatea privind eficiența energetică a instituțiilor publice. Acum se cheltuie foarte mult pentru energia termică, iar un eventual studiu ne va permite să vedem ce avem de îmbunătățit în această direcție.
Iacob Mîndrescu:
În primul rînd, ar fi infrastructura. Avem un sector din partea de nord-vest a orașului, unde lipsește apeductul și sistemul de canalizare. Orășenii vor și merită să aibă anumite condiții de trai.
Alina Stăvilă:
Cred că trebuie de construit un centru pentru tineret. Doar așa se va reuși atragerea tinerilor acasă. Aici aș putea să mă implic și eu: și moral și, de ce nu, și financiar.
Aurica Amariei:
Investiții majore necesită drumurile. Parcă e banal, dar așa este. Rețelele de canalizare și aprovizionare cu apă sînt vechi, depășite moral și fizic. Mai este o problemă mare – și nu știu ce investiții s-ar cere aici – pisicile și cîinii vagabonzi. Lipsa spațiilor de recreere și de joc pentru copii, tot sînt o problemă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *