Gripa porcină își arată colții

Imagine simbol: www.eumama.md

Imagine simbol: www.eumama.md
Imagine simbol: www.eumama.md

Inițial, a crezut că este vorba de o răceală banală. Cine nu a trecut prin asemenea stări, mai ales în lunile de iarnă, cînd frigul, uneori, îți ajunge la oase? Nu i-a acordat prea mare atenție. O să treacă, și-a zis, probabil. Nu a trecut, din păcate. Și a plătit cu viața.
A fost răpus de virusul A(H1N1), care face ravagii în țară, dar și în lume. Avea doar 48 de ani. Un bărbat, locuitor al satului Vărzărești din raionul Nisporeni, care mai avea multe planuri și vise. A decedat pe 17 februarie, la Spitalul raional din Nisporeni.
Răpus de virus în patru zile
Nu fuma, nu consuma băuturi alcoolice. Se credea într-o stare fizică mai mult decît bună. Cu toate acestea, pe 13 februarie, bărbatul nu s-a simțit prea bine. Erau primele simptome de îmbolnăvire, cărora, însă, nu le-a acordat mare atenție. Crezînd că nu este nimic grav, spre seară a administrat o pastilă, pe care foarte multă lume o ia contra gripei, și și-a văzut de treabă pe lîngă casă. A doua zi, s-a simțit la fel de rău. Ba chiar durerile de cap și starea de slăbiciune s-au accentuat. A apărut o tuse seacă, dar și febră de 37,5 grade. Situația nu s-a schimbat nici în a treia zi. Tot dureri de cap, tot febră, tot tuse. Bărbatul, însă, nu a apelat nici de data aceasta, la medic.
Pe 16 februarie, nu a putut să iasă la serviciu. Lucra la o stație de alimentare din Nisporeni. A telefonat și a anunțat conducerea că se simte rău. Nu a mai stat, însă, acasă. A decis să se adreseze medicului său de familie. În aceiași zi, bolnavul a fost internat în spital. Medicii l-au diagnosticat cu pneumonie bilaterală. Spre seară, pe la ora 18.30, starea lui s-a agravat, astfel că a fost transferat de urgență în secția de reanimare. A fost conectat la aparatul de respirație artificială, căci survenise insuficiența respiratorie acută.
Toată noaptea medicii au vegheat asupra bolnavului. Strădaniile lor au fost zădarnice. În dimineața zilei de 17 februarie, bărbatul a pierdut lupta cu boala, care evoluase fulminant.
Ce spun specialiștii în domeniul sănătate publică
Potrivit lui Ion Ciubotaru, șeful Centrului de Sănătate Publică Nisporeni, medicii au confirmat că decesul a survenit din cauza virusului gripal A(H1N1), dar și pentru că bărbatul s-a adresat mult prea tîrziu după ajutor medical.
”Este este primul caz de gripă de tip A(H1N1), înregistrat în raionul Nisporeni în acest sezon. Din păcate, s-a finalizat cu deces”, a remarcat Ion Ciubotaru, după care a continuat: ”Noi presupunem că virusul a fost contactat de la cineva dintre clienții benzinăriei la care muncea bărbatul”.
Totodată, șeful Centrului Sănătate Publică a specificat că deja au fost stabilite persoanele care ar fi fost în contact cu victima. Acestea se află, în prezent, sub supravegherea medicilor.
Apropo, în sezonul rece 2015-2016, la Nisporeni au fost vaccinate împotriva gripei 1700 de persoane. Printre ele nu se număra acel bărbat din Vărzărești.
Care e situația la Ungheni și Călărași?
Potrivit lui Sergiu Talmaci, șeful secției epidemiologia maladiilor transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică Ungheni, pînă la ora actuală au fost confirmate 48 de cazuri de gripă de tip A(H1N1). Apropo, primul caz de gripă porcină în republică a fost înregistrat anume la Ungheni. Nici o persoană infectată nu fusese vaccinată împotriva gripei, deși în raion au fost administrate 3900 de doze de vaccin antigripal. Toți pacienții au trecut cu bine peste boală, tratamentul fiind, în cazul lor, eficient.
Călărașiul are la activ cinci cazuri de gripă înregistrate, dintre care doar unul a fost confirmat prin probe de laborator că este de tipul A(H1N1). Restul au fost cazuri de gripă sezonieră clasică. Informația ne-a fost oferită de către șeful Centrului de Sănătate Publică din Călărași, Grigore Ciurcă. Cît privește vaccinarea împotriva gripei, la Călărași au fost administrate, în total, 4700 doze.
Gripa A(H1N1) are simptome asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere, fiind însă mult mai periculoasă. Daca aveți febră, tuse, secreții nazale, dureri în gît, dureri musculare, cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree, adresați-vă urgent medicului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *