La ora bilanțului sau despre tabloul ”incendiar” în anul 2015

Imagine simbol: www.gds.ro

Imagine simbol: www.gds.ro
Imagine simbol: www.gds.ro

Au luptat cu focul și alte situații excepționale, salvînd vieți omenești, dar și bunuri materiale, în valoare de peste 21 de milioane de lei. Vorbim despre pompierii și salvatorii din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași.
În anul 2015, ei au înregistrat, în total, 1288 de intervenții la diverse situații excepționale ce au avut loc  în cele trei raioane. Asta înseamnă că ajutorul lor a fost solicitat zilnic, de cel puțin trei ori.
Cum a fost anul 2015 din acest punct de vedere în fiecare raion aparte?
UNGHENI
61 de incendii în gospodăriile oamenilor, 198 de cazuri de ardere a vegetației uscate și încă 657 de intervenții la accidente, arderi a pădurilor, dar și alte situații neprevăzute. Iată cum arată tabloul intervențiilor pompierilor și salvatorilor ungheneni în 2015.
Cele mai multe incendii, 10 la număr, au fost înregistrate în orașul Ungheni, cîte 4 – la Petrești și Unțești, iar cîte 3 – la Sculeni și Rezina. Per total, în urma acestor tragedii, și-au pierdut viața trei persoane – cu 3 mai puține față de anul 2014.
Oleg Blișceac, șeful Direcției Situații Excepționale Ungheni, s-a declarat satisfăcut de munca efectuată și rezultatele obținute. ”Nu aș putea spune că anul 2015 a fost un an liniștit, dar am depus un efort mare în ceea ce privește instruirea cetățenilor privind măsurile de protecție antiincendiară și, pentru prima dată, am obținut reducerea numărului de incendii – cu 18”, a punctat dînsul, dînd asigurări că echipa de pompieri și salvatori va face tot posibilul și în continuare pentru a menține la același nivel sau chiar pentru a îmbunătăți indicatorii de performanță.
CĂLĂRAȘI
Aici, tabloul intervențiilor pompierilor și salvatorilor în 2015 arată cam așa: 40 de incendii în sectorul locativ, 92 de arderi ale vegetației uscate, alte 89 de ieșiri la accidente, stingerea pădurilor, lanurilor de grîu, salvarea animalelor, aplicații practice etc.
Cele mai multe incendii în sectorul locativ s-au produs în orașul Călărași, 6 la număr. Următoarea poziție în acest trist top îl ocupă Pitușca – cu 5 incendii, urmat de satele Sipoteni și Bravicea – cu cîte 4 incendii. La Pîrjolteni s-au produs 3 incendii, iar la Bahmut, Rădeni și Sadova – cîte 2. Flăcările și fumul au luat patru vieți, ca și în anul 2014.
Chiar și așa, Vasile Coadă, șef Serviciu apărare împotriva incendiilor din cadrul Secției Situații Excepționale Călărași, susține că anul 2015 a fost mai liniștit față de cel precedent, fiind înregistrate cu 29 de incendii, în sectorul locativ, mai puțin.
”În spatele acestui rezultat stau ore și zile întregi de umblat pe la porțile oamenilor, pe care i-am informat despre riscurile de producere a incendiilor”, a punctat dînsul pentru ”Expresul”.
NISPORENI
Pompierii nisporeneni au intervenit, anul trecut, la stingerea a 35 de incendii în gospodăriile oamenilor. Alte 64 de intervenții au fost la stingerea focului pe porțiunile de teren cu vegetație uscată și gunoiști. Ajutorul lor a mai fost solicitat de 52 de ori în alte situații excepționale, cum ar fi tractări auto, deblocarea ușilor, descarcerare etc. Cele mai multe incendii în sectorul locativ s-au produs în orașul Nisporeni – 7. Alte 3 incendii au avut loc la Vărzărești, iar cîte 2 – în satele Mărinici, Bursuc, Iurceni, și Boldurești. Au fost înregistrate și trei decese urmare a incendiilor –  cu unul mai mult față de anul 2014.
”Consider că am avut parte de un an liniștit, fără abateri de la regimul normal de lucru”, a specificat Igor Lazăr, șeful Secției Situații Excepționale, menționînd că numărul incendiilor a scăzut cu 4 față de anul precedent.
În loc de încheiere
Potrivit raportului Direcției Situații Excepționale Ungheni, cauzele principale care au favorizat izbucnirea incendiilor în cele trei raioane au fost: utilizarea sobelor defecte, neatenția cu focul, incendierea intenționată, jocul copiilor cu focul. Pierderile materiale au fost de circa 1 milion 600 mii lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *