Esențial | Rușine!

Lucia BacaluSăptămîna trecută, a fost petrecut pe ultimul drum un om care, pe parcursul vieții sale, a muncit enorm. A edificat, a împărțit în juru-i lumină și speranță. A fost mereu la datorie.
Nu s-a plîns niciodată, chiar dacă, uneori, i-a fost foarte greu și amar pe suflet. Jumătate de secol, zi de zi, a muncit, așa cum considera el, pentru patrie.
Iar patria… Patria i-a oferit o pensie de… 1500 de lei. Și asta, după indexările anuale, cu 8-10 la sută! Ultimii ani ai vieții i-a trăit în mari lipsuri. Atît a putut să facă patria pentru el, după 50 de ani de activitate continuă, de profesor, de director.
A fost nevoit să-și lase casa proprie, construită cu multe sacrificii, și să treacă în cea a părinților, una micuță, bătrînească. Acolo cheltuielile de întreținere au fost mult mai mici. A renunțat pînă și la cele mai mici plăceri ale vieții.
Oare el, oare oameni ca el nu au meritat și nu merită o viață decentă la bătrînețe? De ce mai-marii zilei își bat joc de ei, își bat joc de noi?
În momentul în care am aflat despre soarta acestui om, mi s-a făcut rușine. Mi s-a făcut rușine pentru noi, cei care, de 25 de ani, alegem să ne conducă ba agramații, ba hoții, ba nesimțiții.
Imediat ce apare cineva mai inteligent și mai integru, îi dăm în cap. Nu se poate! Vezi Doame, nu e de nasul nostru.
Nouă ne trebuie, mai nou, un clovn gen Usatîi! Ce vesel ne va fi. Și cît circ vom avea…
Nu mai vreau să scriu la acest subiect. Mi-i silă de atîta nesimțire și indiferență.
Totuși… Chiar acum, am dat de o postare pe o rețea de socializare. E despre realitatea noastră.
În această săptămînă, a decedat soția unui semnatar al Declarației de independență, Andrei Baștovoi. A decedat în circumstanțe tragice, fiind asfixiată cu gazele ce s-au scurs din cauza unei centrale defecte. Feciorul ei, simțindu-se și el rău, a chemat ambulanța. Nu a mai apucat să deschidă ușa. S-a prăbușit și acolo a stat, inconștient, ore în șir.
Salvarea a venit, a lăsat un bilețel că nu a putut intra și a plecat. Noroc de prietenii tînărului, care ”au încălcat legea, au escaladat o poartă, au călcat pe proprietate privată și l-au salvat pe prietenul lor”.  Autoarea mesajului, Cătălina Molodoi, explică: ”Acești băieți au mers să vadă ce se întîmplă cu prietenul lor, care nu le-a răspuns cîteva ore la telefon. Mircea putea să nu le răspundă din varii motive – că și-a uitat undeva mobilul, că vrea să fie singur, că doarme, orice… Acești băieți au mers la el. Au sărit peste poartă și au intrat într-o casă ai cărei stăpîni nu le-au deschis ușa… Ei sînt eroii mei…”.
Poate că încă nu-i totul pierdut în această țară?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *