Avea doar un an. Adresarea tardivă la medic i-a curmat viața

Imagine simbol

Imagine simbol
Imagine simbol

A decedat la doar un anișor și patru luni, în scurt timp după ce a fost internat în spital. Este vorba de un copil din raionul Ungheni.
Potrivit lui Viorel Bradu, medic epidemiolog la Centrul de Sănătate Publică Ungheni, la ora 10.00 dimineața, mama a observat că micuțului i s-a ridicat temperatura, iar pe față i-au apărut  erupții roșietice.
”Nu s-a adresat imediat la medic, ci la o vecină, care i-a împrumutat o pastilă, nu se știe de care. Mama i-a administrat-o copilului”, povestește dînsul. Abia la ora 16.00, văzînd că starea copilului se înrăutățește, a apelat 903.
La ora 17.00, micuțul era deja internat în secția de reanimare a Spitalului raional Ungheni.
”După investigațiile efectuate, i se stabilește diagnosticul: infecție meningococică, formă generalizată”, spune Viorel Bradu. În pofida tuturor eforturilor medicilor, copilașul a decedat, la aproape două ore de la internare.
”Adresarea tîrzie după asistență medicală a jucat un rol fatal în acest caz. Iată care poate fi rezultatul ignoranței părinților, care nu s-au adresat, în regim de urgență, după asistență medicală”, explică medicul epidemiolog.
Ce este infecția meningococică
Este o boală contagioasă, cauzată de meningococi şi evoluează în diferite forme, inclusiv grave,  cu risc de sechele semnificative sau deces.
Sursa de infecţie o constituie bolnavul cu meningită, meningococemie sau cu rinofaringită meningococică, dar şi persoana sănătoasă, purtătoare de meningococ.
Calea de transmitere este cea aeriană, prin picături, în condiţii de contact apropriat.
Infecția meningococică se întîlneşte mai frecvent la copiii cu vîrsta sub 4-5 ani. În cazuri excepționale, pot să se îmbolnăvească și nou-născuţii.
Cazurile de infecţie meningococică se întîlnesc mai frecvent în sezonul rece al anului, preponderent în lunile ianuarie – aprilie.
Formele generalizate ale maladiei se manifestă, de obicei, cu un debut acut brutal, cu febră de 39-40ºC, vome repetate, dureri de cap. În formele grave apar convulsii, tulburări de conştiinţă, erupţii cutanate hemoragice (pete roşii întunecate pe piele).
Formele generalizate ale infecţiei meningococice conduc, în majoritatea cazurilor, la un final  dramatic, decedează pînă la 15% din aceşti bolnavi.
În caz de infecție meningococică, pentru reducerea mortalității, sînt decisive depistarea precoce a bolnavilor (în primele ore de debut), asis­tenţa prespitalicească acordată la timp, respectarea regulilor de transportare a pacienţilor la spital, terapia corectă în secţiile de reanimare şi de terapie intensivă.
”Trăim în secolul al XXI-lea. E timpul să avem o atitudine mult mai responsabilă față de propria sănătate, dar și a apropiaților noștri, să apelăm la ajutorul și consultul medicilor, dar nu al unor persoane incompetente”, a atenționat, la final, Viorel Bradu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *