Călinul, un arbust care înflorește iarna

calinUn punct de atracție pentru grădină în orice sezon, călinul este un arbust care poate fi transformat cu ușurință în gard viu. Cu flori bogate și parfumate, este ușor de plantat și de întreținut. Dacă vrei să ai în grădina ta un astfel de arbust, află mai jos cum să îl plantezi și îl întreții.
Ce este călinul?
Călinul face parte dintr-o mare familie de arbuști, extrem de atrăgători pentru florile, fructele, foliajul și forma lor. Ideal pentru gardul viu, călinul are flori atrăgătoare, în nuanțe de alb. Toamna, foliajul oferă un spectacol fascinant, iar în sezonul rece, fructele colorate sînt  atractive. Călinul înflorește la mijlocul primăverii, iar florile au un parfum puternic. Există însă și specii care înfloresc în sezonul rece.
Tufa de călin are o forma rotunjită și ajunge pînă la înălțimea de 3 – 4 metri, după cîțiva ani de la plantare. În sezonul rece este un punct de atracție pentru grădină, datorită fructelor în nuanțe de albastru, roșu sau negru.
Cum se plantează?
Este un arbust ușor de plantat și întreținut. Majoritatea speciilor de călin preferă solurile bine drenate și locurile însorite. Solul potrivit este cel oxigenat, dar există și specii care tolerează solurile umede. Chiar dacă există specii care rezistă și la temperaturi mai joase, este recomandat să ferești călinul de vînt și geruri.
Călinul trebuie plantat primăvara sau toamna, la distanța de 1,5 metri unul de celălalt. Pentru a-l planta, sapă o groapă de două ori mai adîncă și mai mare decît rădăcina.
Amestecă pămînt și compost în proporții egale și acoperă bine rădăcina. După plantare, udă arbustul la fiecare 10 zile. După ce este bine înrădăcinat, călinul nu mai are nevoie de udare regulată, decît în perioadele secetoase.
Este foarte important să aplici ocazional un strat consistent de mulci, care să rețină umezeala și să inhibe dezvoltarea de buruieni.
Cum se întreține?
Călinul trebuie fertilizat în fiecare primăvară și toamnă. Este recomandat să folosești fertilizatori speciali pentru arbuști, delicați și pe cît posibil organici. Arbustul trebuie tuns imediat după ce florile au căzut. Mugurii pentru anul următor se formează rapid, astfel că este important să nu tunzi călinul înainte de sfîrșitul lunii iunie. Pentru a păstra forma arbustului, taie ramurile care cresc haotic. Ramurile uscate sau bolnave trebuie tăiate din pămînt. Dacă plantezi călinul ca gard viu, este foarte important să îl tunzi anual.
Cea mai bună tehnică de înmulțire este prin butași, care se prelevează în iunie-iulie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *